La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espectacul­ar increment en la fabricació d’armes als Estats Units

-

Armats fins a les dents. Moltes de les llars dels Estats Units són un arsenal. Quan hi ha analistes que alerten sobre una possible guerra civil –sobretot des de la radicalitz­ació del trumpisme, amb el seu menyspreu democràtic i l’apel·lació a la violència–, aquesta és una dada que tenen present.

Es calcula que als EUA hi ha al voltant de 400 milions d’armes. I el país és enmig d’una expansió d’aquesta producció. Segons l’Oficina de Tabac, Alcohol, Armes de Foc i Explosius, els manufactur­ers en van fabricar 11,3 milions el 2020, un 187% més en relació amb els 3,9 milions del 2000.

El final de la prohibició de les armes d’assalt el 2004 és un dels factors influents. El popular fusell semiautomà­tic AR-15 és present en la major part de les matances, com la que va passar dissabte a Buffalo.

En aquell informe, a més, es constata que la policia va recuperar 19.344 armes de fabricació casolana, les anomenades pistoles fantasma, el rastre de les quals és impossible de seguir.

Els compradors tenen al seu favor que el Tribunal Suprem, controlat per jutges conservado­rs, relaxa les restriccio­ns, mentre els republican­s al Congrés i als estats que controlen impedeixen qualsevol regulació de control de venda.

Aquesta situació porta a la desídia. Payton Gendron, l’agressor de Buffalo, es va poder comprar un AR-15 quan haurien d’haver saltat les alarmes. Com que va ser sotmès a una revisió psiquiàtri­ca el juny del 2021, després d’amenaçar amb una matança suïcida al seu institut, estava vetat. Però no va passar res, ningú no ho va detectar. ●

Es calcula que hi ha 400 milions d’armes de foc al país, fet que augmenta el risc de confrontac­ió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain