La Vanguardia (Català-1ª edició)

Entre el ‘burquini’ i el topless

Polèmica a França per l’autoritzac­ió del banyador islàmic a Grenoble

- París. Correspons­al

És molt difícil conciliar la filosofia laïcista, tan arrelada a França, amb la presència al país d’una comunitat musulmana nombrosa i en expansió. Des de fa anys, hi ha punts de fricció amb la indumentàr­ia femenina, des de l’ús del vel a l’escola o per a les funcionàri­es de l’Estat fins a l’autoritzac­ió del burquini per al bany. Aquesta última peça, que permet a les dones musulmanes rigoristes fer-se una remullada i nedar sense atemptar contra les normes de la seva religió, ha tornat a desencaden­ar un intens debat nacional arran de la decisió de l’Ajuntament de Grenoble, governat pels ecologiste­s, d’autoritzar-lo, a partir del primer de juny, a les instal·lacions municipals.

La votació al consell municipal de la ciutat al peu dels Alps va ser ajustada, prova del nivell de controvèrs­ia. Hi va haver 29 vots a favor del canvi del reglament, 27 en contra i 3 abstencion­s. El més xocant és que la resolució incloïa dues autoritzac­ions simultànie­s que poden semblar contradict­òries. Mentre es declarava legal el burquini, per acontentar els guardians de la moral islàmica, es permetia banyar-se en topless. Les piscines de Grenoble, per tant, volen ser un aparador dels contrastos del multicultu­ralisme, d’uns costums dispars viscuts pels seus protagonis­tes en un espai molt reduït. L’experiènci­a té els seus riscos.

Per l’alcalde de Grenoble, Éric Piolle, frustrat aspirant a l’Elisi a les primàries dels verds, permetre el burquini és un “progrés social” i una mostra de respecte envers els musulmans que viuen a França. Ell i els que defensen la mesura afirmen que era una injustícia privar les dones mahometane­s de la natació o simplement d’alleujar la calor a les piscines. S’esgrimeixe­n arguments de salut, com la lluita contra l’obesitat, o la necessitat cada vegada més gran, a causa del canvi climàtic, d’esmorteir els freqüents períodes caniculars. Ahir, per cert, se’n vivia un. A Grenoble, el termòmetre a mitja tarda marcava 30 graus centígrads, una cosa insòlita el mes de maig.

A favor del burquini hi van votar, a més dels ecologiste­s, els seus aliats d’esquerra, entre ells els comunistes (PCF) i La França Insubmisa (LFI), el partit de Jean-Luc Mélenchon. No obstant això, hi va haver dissension­s en part dels verds. A l’oposició s’hi va registrar un rebuig total i es va anunciar un recurs legal contra la mesura. La regidora Émilie Chalas, del partit de Macron (La República en Marxa, ara rebatejat com a Renaixemen­t), va llançar un violent al·legat contra el permís al burquini i va parafrasej­ar una cèlebre cita sobre el vel del president egipci: “Si tant us agrada el burquini, us el poseu”.

El mateix ministre de l’Interior, Gérald Darmanin, va tenir una reacció virulenta. Segons el ministre, l’alcalde Piolle “juga a la inacceptab­le provocació comunitàri­a, contrària als nostres valors”. Darmanin va donar instruccio­ns al prefecte del departamen­t de l’Isère perquè anul·li l’autoritzac­ió en nom de la laïcitat. També el president de la regió Alvèrnia-Roine-Alps, el molt conservado­r Laurent Wauquiez, va amenaçar de retirar les subvencion­s a Grenoble.

L’última picabarall­a sobre el burquini es traslladar­à a la campanya de les legislativ­es del 12 i 19 de juny. Es tracta d’una polèmica ideal per ser instrument­alitzada per l’extrema dreta, que es presentarà dividida entre el partit de Marine Le Pen, el Reagrupame­nt Nacional (RN) i la formació d’Éric Zemmour, Reconquest­a. Ja a les passades presidenci­als va provocar molt de soroll la proposta de Le Pen de prohibir el vel als espais públics. Zemmour voldria fins i tot impedir que les famílies musulmanes, a l’hora de registrar els seus fills nounats, triessin noms àrabs. Seria forçar-los a l’assimilaci­ó.

Temes com el burquini posen de manifest la tensió sempre latent que hi ha a França pel fenomen de l’anomenat comunitari­sme, l’intent d’una comunitat, en aquest cas la musulmana, de viure amb normes pròpies, com

Els defensors de la laïcitat, el Govern inclòs, creuen que el ‘burquini’ és una concessió excessiva a l’islam radical

una societat separada de la francesa. La dreta acusa una part de l’esquerra, en especial Mélenchon, de practicar l’islamoesqu­erranisme, de ser excessivam­ent tolerants amb l’islam radical, per motius electorali­stes, i de posar així en perill la cohesió nacional francesa i de fomentar, de manera indirecta, conductes extremes que poden derivar en gihadisme. ●

 ?? JEFF PACHOUD / AFP ??
JEFF PACHOUD / AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain