La Vanguardia (Català-1ª edició)

El pacte pel català es ressitua després que Junts s’obri a negociar una nova llei

JxCat veu de bon ull la proposta d’ERC, i PSC i comuns es mantenen en espera

-

postconver­gents “es limita” a apostar pel “silenci administra­tiu” per tal que sigui el conseller d’Educació qui assumeixi la responsabi­litat dels projectes lingüístic­s.

La tercera pota és judicial. Per provar que no s’apliqui la sentència del 25% la Generalita­t va presentar dimarts un recurs davant el TSJC. Tanmateix, des del mateix Govern admeten que això pot tenir poc recorregut.

Les tres mesures són complement­àries i es posarien en marxa en paral·lel.

Tot plegat forma part de l’intent d’ERC d’amarrar i fer tornar Junts al consens pel català. La formació de Puigdemont a tota hora ha dit, com la CUP, que aquella reforma de la llei de Política Lingüístic­a no serviria per parar l’aplicació de la sentència.

L’ultimàtum dels socialiste­s i En Comú Podem es dilueix i les converses continuen obertes

La via de la nova llei, en canvi, no els ha desagradat. Sigui com sigui, aquesta iniciativa ha sacsejat la possibilit­at, ara per ara, que ERC, PSC i comuns tirin pel dret amb la reforma sense JxCat.

El PSC creu que tot això hauria estat una maniobra per evitar que s’agreugi la crisi entre el socis del Govern. També els comuns ho veuen així, però el fet és que ambdues dues forces semblen disposades a esperar si la dita és bona.

Caldrà veure quin és el resultat i la foto que quedi al final d’aquesta doble via d’impuls de llei parlamentà­ria i de decret llei per part del Govern. ERC les vol aprovar totes dues; ara s’ha obert l’opció que Junts també avali la via parlamentà­ria. I depèn com quedi la nova llei –si tira endavant–, el PSC i els comuns estaran amatents que no modifiqui l’essència del que ja havien pactat al març. ●

 ?? TONI ALBIR / EFE ?? Josep Maria Jové (ERC) i Albert Batet (JxCat) la setmana passada al Parlament
TONI ALBIR / EFE Josep Maria Jové (ERC) i Albert Batet (JxCat) la setmana passada al Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain