La Vanguardia (Català-1ª edició)

Com als llibres de FEN

- Màrius Carol

Serrat va definir l’Espanya franquista en la seva cançó Temps era temps com “una, grande y libre... Metro Goldwin Mayer”, que era una manera de confrontar els llibres de FEN (Formación del Espíritu Nacional) amb el cinema de Hollywood, que, més enllà de la censura, ens permetia escapar de l’Espanya en blanc i negre en què es vivia. Però, en democràcia, definir Espanya ha estat un embolic des del primer dia, així que a la Constituci­ó van encallar en aquest punt, i els redactors es van inventar la distinció entre nacionalit­ats i regions per acontentar a tothom. Anys després, el Tribunal Constituci­onal va haver d’aclarir que l’única nació en el sentit jurídic era Espanya, encara que hi pugui haver nacionalit­ats històrique­s. En les últimes hores, que Elías Bendodo, número tres del PP, defensés la pluralitat de l’Estat ha provocat un incendi a Madrid (i a la

El PP recula en el seu discurs territoria­l i nega que Espanya sigui un Estat plurinacio­nal

seva bombolla mediàtica, que fa temps que va renunciar als extintors), cosa que des de la perifèria ha resultat una polèmica sorprenent.

En realitat, tot va començar amb el discurs d’Alberto Núñez Feijóo al Cercle d’Economia de Barcelona, que va ser escoltat amb atenció per l’empresaria­t català i valorat per la seva sensibilit­at autonòmica. Es va poder inferir de les paraules de Feijóo el reconeixem­ent de l’Espanya plurinacio­nal per la seva defensa de les diferents identitats de l’Estat, encara que no va utilitzar el terme. Sí que va esmentar, en canvi, “la nacionalit­at catalana”. Així que a Bendodo li va passar com a tants assistents a la sessió del Cercle, que van creure que el president del PP anava més enllà del que van entendre.

Bendodo ha hagut de rectificar i Feijóo, aclarir la seva posició. El PP no vol entrar en el discurs territoria­l i els preocupa fins i tot el galleguism­e del seu nou líder. Però la veritat és que el PSOE també va renunciar al terme Estat plurinacio­nal al seu congrés de l’octubre, per més que Pedro Sánchez hagués aixecat aquesta bandera a les primàries en què va ser elegit com a president. Es tractava que no semblés que avalava la posició identitàri­a de l’independen­tisme.

A El País d’ahir, un baró del PP concloïa la polèmica de manera rotunda: “Què som? Molt senzill, Espanya”. Només li va faltar afegir i “la Metro Goldwin Mayer”. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain