La Vanguardia (Català-1ª edició)

El presumpte assassí de gais de Bilbao va ser a Catalunya

Els Mossos remeten a l’Ertzaintza un informe amb una víctima de Pineda que identifica el sospitós

- MAYKA NA A AN Y A A

Ho va admetre en el seu moment el conseller de Seguretat del Govern basc, Josu Erkoreka, que va comparèixe­r després de l’entrega en una comissaria d’Irun del sospitós que l’Ertzaintza buscava des de feia mesos com el possible autor de diverses morts a Bilbao. Va dir llavors el responsabl­e de la policia basca que la feina prosseguia amb molta intensitat i que els investigad­ors estaven reconstrui­nt els passos de Nelson David M. B., dins i fora d’Euskadi. Hi havia constància d’almenys un viatge a Múrcia, per acompanyar a la que llavors era la seva xicota. No va ser l’únic desplaçame­nt. L’individu també va estar a Catalunya. Així ho han reconegut fins ara dos homes que, després de veure la seva imatge en els mitjans de comunicaci­ó, van anar a sengles comissarie­s dels Mossos d’Esquadra per explicar la seva relació amb l’acusat, segons han confirmat a La Vanguardia diverses fonts al corrent del cas.

El primer dels individus va anar la setmana passada a la comissaria de la policia catalana a Pineda. L’home va relatar als agents que havia conegut el colombià que apareixia en els mitjans de comunicaci­ó acusat de ser l’assassí de gais al País Basc. No ho dubtava gens. Va assegurar que el va convidar a casa seva i que no va tardar a adonar-se que el jove intentava emborratxa­r-lo o drogar-lo, perquè perdés la consciènci­a amb la intenció de robar. L’home va explicar

Un altre testimoni de Gràcia ha explicat a la policia que el sospitós era traficant en bars d’ambient de Barcelona

que tenia experiènci­a en el consum de substàncie­s estupefaen­ts, que va intuir amb claredat les veritables intencions del jove, i va decidir fer-lo fora a crits. No havia tornat a saber res més del jove fins que va ensopegar-se amb el seu retrat a les television­s, en què era assenyalat com l’home que buscava l’Ertzaintza per la mort de diversos gais a Bilbao.

Amb aquelles dades, els mossos de la Comissaria General d’Investigac­ió Criminal van redactar un informe que des de la setmana passada està en mans dels seus companys de l’Ertzaintza. Ara seran els encarregat­s de la investigac­ió al País Basc els que posin en coneixemen­t del titular del jutjat d’instrucció número 6 de Bilbao, José María Eguía, perquè determini si sol·liciten alguna diligència als mossos o comissiona als ertzaines perquè es traslladin fins a Catalunya i prosseguei­xin amb aquesta branca de la investigac­ió.

L’home de Pineda va explicar que la seva trobada amb el sospitós va ser el 2020. Però no va ser l’únic. Gairebé alhora, un altre individu va anar a la comissaria de Gràcia per relatar que va reconèixer sense gaires dubtes Nelson David, que va definir com un “petit traficant” que subministr­ava tota mena de drogues en locals d’ambient gai de Barcelona. D’aquest segon cas l’Ertzaintza ha estat informada verbal

S’aferra la calba amb les dues mans i fa el posat d’estrènyer, tancant amb força els ulls per veure si així aconseguei­x posar en ordre els records. Fa tres setmanes que Alexis Mesa Careaga, de 49 anys, dona voltes i voltes a la imatge difosa de l’home que el 5 de maig es va lliurar en una comissaria de l’Ertzaintza i que des d’aleshores és a la presó acusat de ser el que ja es coneix com l’assassí de gais al País Basc. Aquest cubà de 49 ment, però espera rebre el dossier amb els detalls aportats pel testimoni. I encara hi hauria un tercera persona si finalment es confirma que Alexis Mesa Careaga, el cubà que apareix en aquestes mateixes pàgines, va tenir una topada amb el colombià de 25 anys, que la policia basca investiga per un homicidi, dues temptative­s i relaciona amb almenys tres morts d’homosexual­s més a Bilbao.

En tots els casos, el sospitós va actuar mogut pel motiu de robar les seves víctimes. Però caldrà veure si al llarg de la investigac­ió el jutge troba en les declaracio­ns dels superviven­ts i dels testimonis un relat amb dades que li per

meti afegir a l’acusació un component homofòbic.

No consta que l’acusat arribés a tenir relacions íntimes amb cap de les seves víctimes. L’home que va provar de robar a mitjans de desembre, després de citar-se a través d’una aplicació, va relatar als investigad­ors com l’assaltant, quan va comprovar que no havia aconseguit el seu objectiu de sotmetre’l químicamen­t amb l’èxtasi líquid que va abocar a la seva beguda, va provar primer d’escanyar-lo agafant-lo pel coll. La víctima, de mitjana edat, va forcejar, es va escapolir i l’agressor encara va tenir temps d’agredir-lo amb un cop al cap amb una figura decorativa. “Em volen matar!”, van sentir cridar els veïns.

L’Ertzaintza té confirmat que, a més de l’aplicació Wapo, el sospitós recorria a d’altres, com ara Grinder, i tracta de comprovar fins a quin punt l’acusat s’assegurava de la situació de cadascuna de les seves víctimes per comprovar sobretot que estaven soles a les seves cases.

A les diligèncie­s de la policia basca s’han anat incloent els informes amb els imports que els familiars de les diferents víctimes han anat denunciat que van trobar a faltar després de les morts dels seus éssers pròxims. Ja fos a través de transferèn­cies o de retirades en efectiu en caixers, el sospitós va arribar a ser gravat al caixer d’una entitat retirant efectiu amb la targeta robada d’una de les seves víctimes.

Totes les morts que s’investigue­n van tenir lloc entre el setembre i l’octubre del 2021. Poc més de dos mesos en què el sospitós va poder arribar a aconseguir més de 20.000 euros. L’Ertzaintza sospita que van poder-hi haver moltes més víctimes a les que va robar i va estafar, però que no van denunciar-ho en el seu moment.

Tant la Policia Nacional com la Guàrdia Civil i els Mossos d’Esquadra descarten, de moment, la possible implicació del sospitós en altres morts que poguessin respondre al patró fet servir pel jove que es va lliurar a l’Ertzaintza.

Nelson David B. M. va entrar a Espanya per Madrid fa exactament tres anys, per l’aeroport de Barajas. Va arribar el 2 de febrer del 2019 en un vol d’Iberia procedent de Panamà i en pocs dies el va identifica­r una patrulla de la Policia Nacional, quan comprava droga a un petit traficant. La seva estada a la presó s’està desenvolup­ant sense incidents. Està acompanyat d’un pres de confiança i s’adapta a poc a poc a les pautes i rutines de la seva nova vida entre reixes. ●

El jutge de Bilbao que dirigeix el cas no descarta sumar a l’acusació un element homofòbic

La policia basca estima que l’import robat a totes les víctimes superarà els 20.000 euros

 ?? JUAN HERRERO / EFE ?? Nelson David M. B. custodiat per agents de l’Ertzaintza camí dels jutjats després de lliurar-se en una comissaria d’Irun
JUAN HERRERO / EFE Nelson David M. B. custodiat per agents de l’Ertzaintza camí dels jutjats després de lliurar-se en una comissaria d’Irun

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain