La Vanguardia (Català-1ª edició)

Eduardo Matos guanya el Princesa d’Astúries de les Ciències Socials

L’arqueòleg va desenvolup­ar l’excavació mexicana més gran del segle XX

-

El jurat del premi Princesa d’Astúries de Ciències Socials ha decidit atorgar el guardó del 2022 a l’arqueòleg i antropòleg mexicà Eduardo Matos Moctezuma, de 81 anys. Matos és el fundador del projecte Templo Mayor, una sèrie d’excavacion­s i estudis de l’axis mundi (eix del món) de la ciutat de Tenochtitl­an, antiga capital dels mexiques. Va ser un dels esdevenime­nts arqueològi­cs mexicans més grans del segle XX.

Eduardo Matos Moctezuma ha impulsat investigac­ions que han permès aprofundir en la història de l’imperi asteca i reconstrui­r les civilitzac­ions de Mèxic i Mesoamèric­a. És, a més, autor de llibres com Vida y muerte en el Templo Mayor i Tenochtitl­an, membre honorari de l’Institut Arqueològi­c d’Amèrica i ha rebut nombroses distincion­s, com ara el premi Nacional de Ciències i Arts 2007 i la Medalla Henry B. Nicholson de la Universita­t de Harvard el 2002.

El jurat del premi Princesa d’Astúries ha reconegut “l’extraordin­ari rigor intel·lectual” d’aquest científic i la seva “excepciona­l contribuci­ó” al coneixemen­t de les societats i cultures prehispàni­ques. A més, ha destacat el treball i el rigor de Matos “per reconstrui­r les civilitzac­ions de Mèxic i Mesoamèric­a, i per fer que l’esmentada herència s’incorpori amb objectivit­at i es deslliuri de qualsevol mite”.

Els seus treballs a Tula, Teotihuacá­n i, molt especialme­nt, al Temple Major de Tenochtitl­an constituei­xen, “per la intensitat i la continuïta­t de la investigac­ió de camp, pàgines exemplars del desenvolup­ament científic de l’arqueologi­a i del diàleg fecund amb el passat, entre cultures diferents i entre les ciències socials i humanes”.“Per la seva intel·ligència científica, per la seva capacitat de divulgació i pel seu compromís social, Eduardo Matos Moctezuma i la seva obra serveixen d’inspiració per a les pròximes generacion­s de científics socials i de ciutadans”, conclou l’acta que ahir va ser llegida a Oviedo pel president del jurat, Emilio Lamo de Espinosa.

El jurat d’aquest premi –convocat per la Fundació Princesa d’Astúries– va estar presidit per Emilio Lamo de Espinosa Michels de Champourci­n i integrat per Paz Battaner Arias, Javier Echeverría Ezponda, Juan Pablo Fusi Aizpurúa, Mauro Guillén Rodríguez, Óscar Loureda Lamas, Araceli Mangas Martín, Manuel Menéndez Menéndez, Jaime Montalvo Correa, Montserrat Moreno Marimón, Jaime Pérez Renovales, Rafael Puyol Antolín, Fernando Vallespín Oña i Marta Elvira Rojo (secretària).

La candidatur­a de Matos va ser proposta per Adolfo Castañón, secretari de l’Acadèmia Mexicana de la Llengua, premi Príncep d’Astúries de la Concòrdia 2000, i per Enrique Graue Wiechers, rector de la Universita­t Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM), premi Príncep d’Astúries de Comunicaci­ó i Humanitats 2009. ●

 ?? FRANCISCO GUASCO / EFE ?? Eduardo Matos en una imatge del 2019
FRANCISCO GUASCO / EFE Eduardo Matos en una imatge del 2019

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain