La Vanguardia (Català-1ª edició)

No a les ofertes de diferents recursos

-

Una comitiva judicial i diverses dotacions dels Mossos d’Esquadra van procedir ahir al desnonamen­t de la parella integrada per Maia Kurdovadze i León Vephkhvia, de l’immoble on residien des de l’any 2015 a Sant Andreu, a Barcelona, davant l’oposició de desenes de persones convocades pel Sindicat de l’Habitatge del barri. La casa, de dos pisos i amb jardí, forma part del parc de 460 habitatges que gestiona la Fundació Foment de l’Habitatge Social, vinculada a Càritas.

La comitiva judicial va requerir la policia autonòmica davant la negativa dels activistes concentrat­s a què entressin a la que ha estat la llar de la parella durant els últims set anys. Els efectius d’ordre públic van treure un per un tots els ciutadans que es van col·locar davant de la porta de la casa, al número 88 del carrer Pons i Gallarza, per impedir el desallotja­ment, i finalment van sortir Kurdovadze i Vephkhvia. Un dels manifestan­ts va patir un desmai suposarame­nt per un cop de calor.

La Fundació Foment de l’Habitatge Social sosté que l’incomplime­nt del pla de treball pactat, el 2015, amb aquesta família per accedir a l’habitatge van portar els educadors socials a plantejar-los que la deixessin.

Fins al 2019 també residien al mateix immoble un fill i una filla del matrimoni, el gendre i un net, que van accedir a mudar-se a un altre pis.

Durant tot el matí i fins a les dues de la tarda d’ahir, quan va acabar el desnonamen­t, els manifestan­ts van cridar proclames contra Càritas. El desallotja­ment va culminar després que fossin infructuos­os tots els intents de negociació. La versió facilitada per la fundació i per Càritas difereix de la defensada pel Sindicat de l’Habitatge de Sant Andreu, que actua com a portaveu de la parella. Mentre els primers apunten que el 2017 “van començar a incomplir el pla de treball acordat, a més de detectar-se diverses problemàti­ques de convivènci­a amb els veïns, d’insalubrit­at i d’acumulació de ferralla i deixessin de pagar el lloguer social, uns 280 euros mensuals, i les factures elevadíssi­mes dels subministr­aments”, els activistes ho neguen i al·ludeixen a l’extrema vulnerabil­itat d’aquestes dues perso

L’Ajuntament de Bar■ celona va indicar ahir que ha ofert un allotjamen­t temporal a la parella “mentre es busca una solució a llarg termini”. Així mateix, fonts municipals van manifestar que aquesta família havia rebutjat “diferents recursos adequats a les seves caracterís­tiques” que se’ls havien ofert anteriorme­nt. Durant aquests últims anys tampoc no han formalitza­t els tràmits necessaris per buscar “una alternativ­a residencia­l estable” ni per accedir a la taula d’emergència, segons les mateixes fonts. nes originàrie­s de Geòrgia perquè continuess­in en aquest habitatge o se n’hi oferís un altre d’alternatiu. La Maia, que té permís de treball, cuida ancians, i el seu marit, sense papers, fa feines esporàdiqu­es en la construcci­ó.

Càritas i la fundació expliquen que quan va quedar-se únicament la parella en una casa de vuit places els van oferir, el 2019, ressituar-los en un pis més petit a Can Caralleu, i abordar un nou pla de treball o pagar-los la fiança d’un altre habitatge i una ajuda per sufragar el cost de la mudança. Però no es va aconseguir cap acord i les esmentades entitats van optar per la via judicial, que va acabar ahir després de quatre intents d’expulsió, dos de presencial­s.

Un altre argument al·ludit per la fundació és la necessitat de disposar, com més aviat millor, d’aquest immoble, ja que en la llista d’espera de 27 famílies per accedir a un pis social n’hi ha cinc amb menors a càrrec que ho necessiten amb urgència. ●

Desenes d’activistes del Sindicat de l’Habitatge de Sant Andreu van intentar evitar el desallotja­ment

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain