La Vanguardia (Català-1ª edició)

El taxi dona una treva d’un parell de setmanes al Govern

El gremi espera que la Generalita­t garanteixi molt aviat que mantindrà les restriccio­ns als VTC

-

La gran mobilitzac­ió protagonit­zada ahir per milers de taxistes catalans no va ser més que un aperitiu, un brusc avís al Govern, un toc d’atenció a Junts... Després de posar mitja ciutat potes enlaire unes hores, els taxistes tornen a vetllar les armes, fan unes canyes amb unes braves després de l’exhibició de múscul i esperen que la Generalita­t els faci saber que n’ha pres nota, que se n’encarrega, que no tenen de què preocupar-se.

I si en un parell de setmanes consideren que el Govern no els ha prestat l’atenció deguda tornaran a prendre els carrers de la ciutat, trauran una altra vegada la Titoneta, una furgoneta acabada d’estrenar equipada amb 20.000 W de potència, ideal per animar les manifestac­ions i batejada així en reconeixem­ent d’Alberto Álvarez, alies Tito, portaveu i fundador d’Élite Taxi, la principal associació de taxistes de l’àrea metropolit­ana.

I segur que arribat el cas els taxistes tornaran a prendre els carrers sense tants miraments com ahir. Sí, l’objectiu d’aquesta última protesta dels taxistes va ser redoblar la pressió sobre la Conselleri­a de Territori, i fer-ho si és possible sense guanyar-se l’animadvers­ió ciutadana. “El PSC, la CUP i En Comú Podem estan amb nosaltres –va dir Tito Álvarez després de reunir-se amb totes les formacions–. Tret de Vox. No ens asseiem amb feixistes. Però el que més ens preocupa és que encara no coneixem el conseller de Transports, Jordi Puigneró. Encara no ens hi hem reunit. Potser hem d’ocupar alguna seu per cridar la seva atenció. Al Govern, ERC s’alinea més clarament amb els taxistes que JxCat. Veurem què passa aquests dies”.

“Ens reunirem amb uns i altres”, va dir Puigneró. El conseller, tot i això, no va revelar detalls del nou decret que prepara el Govern. “Caldrà veure què diuen possibles sentències tant a l’Estat com a Europa”. A més, Puigneró va criticar que l’Estat es tragués les puces de sobre “traspassan­t les competènci­es a les comunitats autònomes”.

Aquest embolic va arrencar fa quatre anys. Llavors la gran guerra del taxi contra els cotxes de lloguer amb conductor, els VTC, va acabar amb la firma del decret Ábalos. El Govern central restringia així els serveis que aquests vehicles podien fer a les ciutats i traslladav­a a les comunitats les competènci­es respecte a la qüestió. En aquells temps el diàleg entre la Generalita­t i els taxistes era més fluid. El sentit del decret Ábalos era que els VTC no poguessin funcionar a efectes pràctics com a taxis. La situació estava desfermada després que un buit legal

“Encara no coneixem el conseller de Territori; potser hem d’ocupar alguna seu”, diuen els conductors

disparés la tramitació d’aquestes llicències i rebentés la ràtio establerta pel Tribunal Suprem, que marca que no hi ha d’haver més d’una llicència de VTC per cada 30 de taxi. Només a Catalunya van irrompre uns 4.000 permisos de VTC. I firmada la llei se’n va firmar la moratòria, una de quatre anys que acabarà al setembre, en veritat una indemnitza­ció per a tots aquells que havien aconseguit aquests permisos.

La Generalita­t mantindrà les restriccio­ns per als VTC o prepara un marc liberalitz­ador a l’estil de la Comunitat de Madrid? “D’Ayusades, les justes”, diu una de les pancartes d’ahir. En aquesta història sembla que tothom es va despertar tard, fins i tot els taxistes. La presidenta madrilenya té les coses més clares. Els taxistes no abaixaran la guàrdia fins que la Generalita­t provi que protegirà la proporció d’una per cada 30.

La Generalita­t no deixa d’inquietar els taxistes. Els rumors al voltant d’apocalípti­cs esborranys ultraliber­als no fan més que créixer. La comunicaci­ó entre el Govern i els taxistes que va alimentar la pau en el mandat anterior ara flaqueja. Si la Conselleri­a de Territori no pren mesures dràstiques, la Titoneta tornarà a sortir als carrers, molt aviat. ●

 ?? Barc lonMrOSA ?? Els taxistes catalans que van prendre ahir el centre de Barcelona van protagonit­zar una llarga marxa molt lenta
Barc lonMrOSA Els taxistes catalans que van prendre ahir el centre de Barcelona van protagonit­zar una llarga marxa molt lenta
 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Alberto Álvarez, àlies Tito, fent declaracio­ns als mitjans
MANÉ ESPINOSA Alberto Álvarez, àlies Tito, fent declaracio­ns als mitjans

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain