La Vanguardia (Català-1ª edició)

La pista de ball més gran del món

El Festival Sónar tornarà a la normalitat amb 117 actuacions en 12 escenaris del 16 al 18 de juny

-

Ricard Robles, un dels directors del Sónar de Barcelona, va dir ahir davant la imminent nova edició, que no s’han quedat de braços plegats a causa de la pandèmia: “Fa més de mil dies que no fem un festival gran, però hem fet sis festivals en aquests mil dies, incloent-hi dues edicions a Istanbul i una fa unes setmanes a Lisboa”. En la presentaci­ó que va tenir lloc a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona, Robles va estar acompanyat del també codirector Enric Palau, i dels comissaris del Sónar+D, Antònia Folguera i José Luis de Vicente.

I es va confirmar el que ja s’havia anunciat, és a dir, que el festival se celebrarà entre el 16 i el 18 de juny, que torna al seu format habitual després de la pandèmia, amb 117 actuacions repartides a 12 escenaris en la programaci­ó de dia i de nit. A això cal afegir més de 60 activitats en nous espais i formats del Sónar+D.

n h eg t

També va especifica­r quines són les dues columnes vertebrals conceptual­s d’aquesta 29a edició. Per una part, la diversitat cultural (amb la participac­ió de 200 artistes de 32 països) i els reptes mediambien­tals. Robles va ressaltar així mateix una altra de les senyes d’identitat d’aquesta edició de tornada a la normalitat, que feia referència directa al Sónar+D, quan va dir que un dels objectius d’aquesta edició és que volen portar els continguts al públic normal i no només als profession­als. En aquesta línia, José Luis de Vicente, un dels comissaris del Sónar+D, va explicar que en aquesta edició s’estrenaran nous espais al Palau de Congressos i s’inaugurarà l’àrea de debat SonarÀgora, en què es tractaran qüestions que giraran entorn de la intel·ligència artificial, l’ecologia acústica i la web3. Amb això, la creació del nou escenari Stage+D, focalitzat a acollir debats i xerrades amb un alt component audiovisua­l, i presentaci­ons híbrides entre conferènci­a i espectacle. Precisamen­t, en relació amb aquest apartat de les conferènci­es, la també comissaria del Sónar+D, Antònia Folguera, va insistir: “Les conferènci­es són també un format d’entretenim­ent, perquè ens agrada aprendre i que les persones que en saben ens expliquin coses fascinants i interessan­ts”.

!e e i eg

I al capítol de l’obertura física del festival, el més destacat és el SónarExtra, que ha dissenyat un recorregut a través de tres intervenci­ons sonores en d’altres tantes ubicacions de la ciutat durant la setmana festivaler­a: el Palau Güell i el projecte Hyperorgan, l’hotel ME Barcelona i la Fundació Antoni Tàpies.

s e e h g

En l’apartat musical, el codirector Enric Palau va fer un recordator­i d’alguns dels noms més destacats i interessan­ts. Va sonar brillant el símil que amb aquesta programaci­ó el Sónar s’entendrà per què “és la pista més gran de ball del món”, i va esmentar la presència d’estrelles com The Chemical Brothers, Moderat, Bonobo, The Blaze o Arca. També va recordar, amb una barreja d’alegria i justificat orgull, la presència de dos vells coneguts del festival com C. Tangana i Nathy Peluso, convertits en superestre­lles. O l’estrena absoluta d’obres del Niño de Elche + Ylia + Banda “La Valenciana”; Maria Arnal i Marcel Bagés, que presenten Hiperutopi­a amb 36 veus del Cor de Noies de l’Orfeó Català; Samantha Hudson, o Tarta Relena.

!h"egh ge eg

Malgrat les ampliacion­s d’espais i escenaris, els aforaments romanen invariable­s, és a dir, 17.000 persones al festival de dia i 32.000 al de nit. Una cosa gairebé igual amb el pressupost, sembant al del 2019, o sigui, 9,450 milions d’euros. I quan se li va preguntar a Ricard Robles sobre la permanènci­a del Sónar a Barcelona –en al·lusió al que han fet els seus companys del Primavera Sound–, va assegurar que “el futur del festival continua passant per Barcelona. Són 29 anys d’història i és un festival absolutame­nt arrelat a aquesta ciutat”. ■

 ?? LV ?? Una imatge dels Chemical Brothers, un dels grans caps de cartell del Sónar 2022
LV Una imatge dels Chemical Brothers, un dels grans caps de cartell del Sónar 2022

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain