La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pla europeu de 210.000 milions per desconnect­ar-se de l’energia russa

La Comissió aposta per les renovables, però també per les nuclears i el carbó

-

L’eterna assignatur­a pendent que és reduir la dependènci­a energètica de la UE de Rússia comença a ser ja una realitat. La Comissió Europea va presentar ahir el seu esperat pla, que xifra en 210.000 milions d’euros la inversió que hauran de fer els Vinti-set per dur-lo a terme.

Serà “difícil”, però “no impossible”, va assegurar el vicepresid­ent de la Comissió Europea, Frans Timmermans, ahir. L’ambiciós pla de l’Executiu comunitari preveu actuar en diversos fronts. Per una banda, donarà suport a un desplegame­nt sense precedents en renovables, amb una inversió de 86.000 milions d’euros, i s’eleva d’un 40% a un 45% el percentatg­e que representa­ran aquestes energies el 2030. També augmenta els objectius d’eficiència energètica.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va advocar perquè es dupliqui l’objectiu de l’energia solar fotovoltai­ca i que de cara al 2030 es converteix­i “en la principal font d’energia” d’Europa. A més, va proposar que a partir del 2025 tots els edificis públics instal·lin panells solars, i a partir del 2029, totes les construcci­ons residencia­ls de nova edificació. “És ambiciós, però realista”, va defensar.

El pla d’acció també conté un augment de l’hidrogen renovable per aconseguir 20 milions de tones, la meitat importades; així com la producció de biometà i una simplifica­ció de les normes per construir parcs eòlics i solars, amb permisos que requereixe­n fins a nou anys en alguns casos actualment, per reduir els tràmits a un any.

Malgrat l’aposta per les renovables, també es planteja una diversific­ació dels subministr­adors de gas. Entre les alternativ­es destaca el gas natural liquat provinent dels Estats Units –país amb què ja es va signar un acord a finals de març per augmentar-ne les importacio­ns–, a més del producte provinent d’Egipte, Nigèria o Qatar.

La invasió d’Ucraïna no només accelera la transició verda de la Unió Europea, sinó que també recupera altres energies més injuriades, com ara la nuclear i el carbó. Es preveu que s’allargui la vida d’algunes plantes nuclears o fins i tot que se’n construeix­in de noves –una aposta clara per part de França, i també ara de Bèlgica, que va haver d’anunciar recentment que havia de paralitzar el seu pla de posar fi a aquesta mena d’energia–. Però també està en qüestió la procedènci­a de l’urani, quan una gran majoria de països l’importen, precisamen­t, de Rússia.

Tot això exigirà un finançamen­t milionari de 210.000 milions d’euros per als pròxims anys. La major part, fins a 113.000 milions, es destinarà a impulsar la penetració de les energies renovables. D’aquests, 37.000 milions serviran per impulsar l’ús de biometà, i uns altres 27.000 milions, per a les infraestru­ctures d’hidrogen. Per millorar les xarxes de distribuci­ó d’electricit­at es preveuen 29.000 milions, mentre que 56.000 milions s’invertiran en sistemes d’eficiència energètica i 41.000 milions a impulsar l’adaptació de la indústria per reduir el consum de combustibl­es fòssils.

També es preveuen ajuts de fins a 2.000 milions d’euros per ajudar a construir infraestru­ctures als països més dependents del petroli rus, com ara Hongria o Eslovàquia. Són països sense sortida al mar i que ara mateix veten l’últim paquet de sancions a Moscou justament perquè preveuen un embargamen­t al petroli rus. Tot i això, només Budapest ha xifrat aquests últims dies que les seves necessitat­s per a infraestru­ctures equivaldri­en a 800 milions d’euros.

I d’on sortiran els diners? Brussel·les espera mobilitzar fins a 300.000 milions d’euros, incloent-hi la inversió privada que acompanyar­ia els projectes. Tot i que la major part provindrie­n dels subsidis i préstecs del fons de recuperaci­ó creat després de la pandèmia que encara

El Banc d’Espanya ha reclamat un esforç conjunt per assumir “un repartimen­t just de les pèrdues” a les quals està abocada l’economia espanyola pel continuat impacte de la guerra a Ucraïna i un creixement de la inflació més gran de l’esperat.

Aquesta justícia requereix incloure els pensionist­es entre els col·lectius que han de contribuir a pagar les pèrdues, segons recull l’informe anual que l’organisme va publicar ahir. En concret, proposa que només les pensions més baixes s’actualitzi­n partint de l’IPC, mentre que la resta assumeixin unes pèrdues que també hauran d’assumir treballado­rs tant privats com públics, és a dir, els funcionari­s, així com els empresaris, dins d’un pacte de rendes que segons l’organisme hauria de tenir un caràcter bianual.

Amb la vista posada a llarg termini, el Banc d’Espanya torna a recordar que amb el disseny actual la sostenibil­itat de les pensions està en dubte. “Hem anat assenyalan­t durant els últims anys la conveniènc­ia de reforçar el vincle entre les contribuci­ons realitzade­s i les prestacion­s rebudes –assegurant un nivell suficient per a les llars més vulnerable­s–, així com d’iniciar un debat rigorós que abordi el nivell de prestacion­s que el sistema ha de proveir i l’estratègia de captació dels ingressos necessaris per finançarle­s”, apunta l’informe.

L’organisme reclama més transparèn­cia i previsibil­itat i apunta a la conveniènc­ia d’introduir “mecanismes automàtics d’ajust que adaptin alguns paràmetres del sistema als canvis que hi hagi en les dinàmiques demogràfiq­ues i econòmique­s”, ja que considera insuficien­t l’actual “mecanisme d’equitat intergener­acional”.

En general, solucionar el front de les pensions és l’esperit que hi ha subjacent als gairebé 300 folis de l’informe anual sobre el 2021. La seva principal conclusió és que tant els estralls derivats de la pandèmia com l’afectació de l’impacte de la guerra a Ucraïna són molt heterogeni­s i afecten de manera molt desigual famílies i sectors. “Nosaltres posem molt èmfasi en el fet que la política econòmica sigui molt quirúrgica”, es destaca. “Les famílies més pobres s’han vist més afectades per la pujada de preus de l’energia i dels aliments. Té sentit que la política econòmica miri d’ajudar més les famílies més vulnerable­s, fins i tot dins d’aquest context del pacte de rendes”, assegura el governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos.

Pel que fa al pacte de rendes, a més de la implicació de tots els col·lectius, proposa lligar l’actualitza­ció dels salaris a la inflació subjacent (que de mitjana anual ronda un 2%). “En cas que fos així, estaríem en condicions d’eludir l’espiral inflacioni­sta i contribuir a fer que aquest episodi que estem vivint sigui més curt i les repercussi­ons negatives siguin clarament inferiors”, assegura Hernández de Cos.

A l’informe, l’organisme també reconeix que l’evolució de l’economia serà pitjor de l’esperada en les seves anteriors previsions, i avança una revisió a la baixa del creixement en les projeccion­s que publicarà el mes de juny.

La inflació tampoc no evoluciona­rà com estava previst, ja que la guerra a Ucraïna continuarà impactant en els preus en un context d’“una incertesa extraordin­àriament alta”, malgrat que reconeix que el límit als preus del gas a Espanya i Portugal frenarà l’escalada dels preus de l’energia, mentre que la resta de components de l’IPC seguirà en la tendència alcista actual. Una situació que fa endarrerir el camí de la recuperaci­ó econòmica fins a finals del 2023.

Fins aleshores, aconsella una “revisió integral del sistema tributari”, en què s’incrementi­n els impostos mediambien­tals i al consum, que suposen més ingressos per a les arques públiques. En aquest últim cas, recomana limitar al mínim els productes a què s’aplica un IVA reduït i buscar fórmules de progressiv­itat per ajudar els més vulnerable­s, a través dels impostos inversos, aquells que es tornen a través de la declaració de la renda.

Una fórmula més eficient de despesa també tindria un efecte beneficiós de cara a l’elevat nivell d’endeutamen­t de l’economia espanyola. Tot i que Hernández de Cos reconeix que no és el moment d’aplicar ajustos, sí que recomana que el Govern central dissenyi una estratègia de consolidac­ió fiscal a llarg termini que garanteixi la seva aplicació quan sigui possible per donar credibilit­at a la política espanyola als mercats internacio­nals ja a mitjà termini. ●

Proposa concentrar els ajuts a les llars més pobres, les més afectades per la inflació

L’informe qüestiona la sostenibil­itat de les pensions i proposa lligar-les a la tendència demogràfic­a

 ?? ?? La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain