La Vanguardia (Català-1ª edició)

Treball vigilarà el frau en el contracte estrella de la reforma

-

La Inspecció de Treball llançarà la setmana que ve una campanya contra el frau en els contractes estrella de la reforma laboral, els fixos discontinu­s. És un tipus de contracte destinat a afrontar l’estacional­itat en l’ocupació i que a l’abril va registrar un augment espectacul­ar, ja que va sumar un terç dels contractes indefinits. El mes passat la contractac­ió indefinida va fer un gran salt i va suposar pràcticame­nt la meitat del total.

L’anunci d’aquesta campanya d’inspecció el va fer la vicepresid­enta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, al Congrés arran d’una pregunta del PP que qüestionav­a l’eficàcia d’aquest contracte. Fonts del ministeri indiquen que no hi ha indicis específics de frau, sinó que es volen assegurar que aquests contractes s’utilitzen bé.

“Comencem amb el fix discontinu i continuare­m amb altres modalitats contractua­ls. És important fer pedagogia en l’arrencada de la reforma laboral... Esclar que hi pot haver irregulari­tats en les formulacio­ns contractua­ls. El que demano és responsabi­litat als patrons perquè facin les coses bé”, va dir Yolanda Díaz.

A l’abril va sorprendre l’augment d’aquest tipus de contractes. Entre la contractac­ió indefinida, es van emportar un 34% del total, mentre que els contractes indefinits a temps parcial van sumar un 25%. La resta, un 41%, van ser indefinits a jornada completa. Precisamen­t, la majoria de contractes fixos discontinu­s i a temps parcial va ser un element que l’oposició va voler contraposa­r al gran augment de la contractac­ió indefinida.

“És un figura innovadora i com a tal suposa certs riscos d’abusos, en la mesura que quan és una tasca intermiten­t no s’han de prefixar els detalls amb temps”, indica respecte a la qüestió Raúl Olmos, de la UGT. També argumenta que l’augment d’aquesta forma de contractac­ió el mes d’abril és lògica a causa de l’eliminació dels contractes per obra i els seus abusos, i que ja no es poden justificar els contractes temporals per la realitzaci­ó de treballs de contrates o subcontrat­es. ●

7.126,9 6.596,0 8% 8,1% 6.102,1 8.022,6 12,6% 8.824,4 10% 9.794,6 11%

15,4% 15,9%

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain