La Vanguardia (Català-1ª edició)

VeriSIM compra Molomics

La biotec aplica intel·ligència artificial per desenvolup­ar fàrmacs

-

Molomics Biotech, una start-up catalana amb seu al Parc Científic de Barcelona, ha arribat a un acord de venda amb la companyia dels Estats Units VeriSIM Life, especialit­zada com ella mateixa a aplicar tecnologie­s d’intel·ligència artificial (IA) per al desenvolup­ament de fàrmacs.

Jascha Blobel, cofundador i director general de Molomics, va explicar que la venda inclou els principals actius de l’empresa: la seva tecnologia d’IA i un tractament per a les tremolors que produeix la malaltia de Parkinson. Un segon producte contra el parkinson, en una fase de desenvolup­ament inicial i que ha rebut finançamen­t de la Fundació Michael J. Fox, ha quedat fora de l’acord. “Estàvem en un moment en què necessitàv­em una forta injecció de capital per fer els assajos clínics, o l’alternativ­a era quedar-nos enrere davant altres companyies i que el nostre actiu perdés valor”, va assenyalar Blobel.

La companyia no va voler revelar el valor de la venda, que VeriSIM ha pagat amb les seves pròpies accions. Molomics havia captat més d’1 milió d’euros de capital, públic i privat. Fa dos anys va ser valorada en dos milions d’euros, arran d’una ampliació de capital que va llançar a la plataforma de crowdfundi­ng Capital Cell que finalment van subscriure majoritàri­ament els fundadors i grans inversors.

La start- up catalana va ser fundada el 2015 per Blobel, especialis­ta en el desenvolup­ament de negoci amb més de vuit anys d’experiènci­a a la indústria farmacèuti­ca, amb Giovanni Cincilla, cap científic, i Simone Masoni, cap de tecnologia. L’equip fundador mantenia un 50% del capital social i no s’incorporar­à a l’empresa americana, sinó que emprendrà nous projectes.

“Per nosaltres és un èxit que una empresa capdavante­ra reconegui el valor dels nostres actius, que podrem monetitzar si VeriSIM algun dia es ven o surt a borsa”, va assenyalar Blobel. Molomics ha desenvolup­at i patentat una tecnologia que és pionera a integrar la intel·ligència col·lectiva humana amb l’IA per determinar en temps real noves estructure­s químiques amb alta activitat terapèutic­a i propietats farmacològ­iques superiors als medicament­s disponible­s. “És un sector abocat a una gran consolidac­ió: al final només serà viable que hi quedin cinc o sis companyies. I algunes ja han sortit a borsa i tenen una capacitat financera contra la qual és molt difícil competir”, va reconèixer. La plataforma tecnològic­a de Molomics és molt complement­ària a la de VeriSIM.

VeriSIM Life va captar al gener uns 14,4 milions d’euros en una ronda de finançamen­t, que va valorar la companyia en uns 75 milions de dòlars, segons estimacion­s de Dealroom.co. La companyia va destacar l’“excel·lència acadèmica” de Melomics i la seva experiènci­a empresaria­l en les feines que ha fet per a companyies farmacèuti­ques com Thales, Baxter, Intelligen­t Pharma, Pfizer i Faes Pharma, que reflecteix­en la qualitat de la tecnologia. ●

L’empresa, valorada en dos milions fa dos anys, tenia clients com Thales, Baxter, Pfizer o Faes Pharma

 ?? MA ?? Jascha Blobel, director general de Molomics Biotech, al Parc Científic de Barcelona
MA Jascha Blobel, director general de Molomics Biotech, al Parc Científic de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain