La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alerta pels ports ucraïnesos

La comunitat internacio­nal es mobilitza per evitar una crisi alimentàri­a mundial

- LNNA BUJ

Les sitges ucraïneses estan a vessar amb l’acabada de recollir collita d’hivern. La recol·lecció de cereals no sembla ser el principal problema en un país que, al costat de Rússia, va sumar al voltant d’un 30% de les exportacio­ns mundials de blat els últims tres anys. La preocupaci­ó més urgent és una altra: com fer arribar aquests béns bàsics als països que els necessiten. L’exèrcit rus al mar Negre i la implantaci­ó de mines defensives per part ucraïnesa han paralitzat les exportacio­ns a través dels principals ports del país. Passa a Odessa, a Berdiansk, o a Mariúpol. Segons les dades d’Alemanya, hi ha 25 milions de tones de cereals que no poden ser exportats. Per això la comunitat internacio­nal s’està mobilitzan­t per provar de desbloquej­ar la situació. Si no, pot desencaden­ar-se una crisi alimentàri­a mundial. L’Índia acaba de prohibir les exportacio­ns per l’augment sobtat dels preus d’aquest cereal. Vol assegurar el consum intern. El preu del blat va tornar a batre un rècord dilluns com a conseqüènc­ia.

El risc és que, davant l’escassetat de blat i de fertilitza­nts a causa de la guerra, sumats als efectes del canvi climàtic i després de

FONT: dos anys de pandèmia, desenes de milions de persones al voltant del món siguin arrossegad­es a la insegureta­t alimentàri­a. L’ONU adverteix que, si no es fa res, la crisi global podria durar diversos anys. El secretari general de l’organitzac­ió, António Guterres, reclama a Rússia que permeti l’exportació de cereals emma

L’ONU avisa que si no es desbloqueg­en les exportacio­ns de cereals els efectes duraran anys

El Banc Mundial aporta uns 12.000 milions més per combatre el risc d’una fam

gatzemats als ports ucraïnesos, alhora que demana als països occidental­s que permetin l’accés dels fertilitza­nts russos als mercats mundials. “Les complexes implicacio­ns de seguretat, econòmique­s i financeres requereixe­n bona voluntat de tots els costats”, va avisar a Nova York.

El Banc Mundial ha anunciat uns 12.000 milions addicional­s per mitigar aquests efectes devastador­s, la majoria dels quals seran per afavorir projectes d’agricultur­a a l’Àfrica, l’Orient Mitjà, Europa de l’Est o Àsia. Des que Rússia va enviar les seves tropes a Ucraïna, Kíiv s’ha vist forçada a exportar per carretera, tren o a través de ports al Danubi. És molt més difícil. Travessar les fronteres és complicat, les carreteres no poden aguantar tant de trànsit pesant, la capacitat dels ports alternatiu­s és limitada, explica The Economist.

 ?? ANAS AS A   AS  A ?? Cartell al port d’Odessa que adverteix de la presència de mines
ANAS AS A AS A Cartell al port d’Odessa que adverteix de la presència de mines

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain