La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rússia diu que només obrirà els ports si es revisen les sancions occidental­s

-

“Serà necessari que els ports siguin desminats, per això totes les parts involucrad­es haurien d’obrir un parèntesi de col·laboració per evitar un escenari que faria morir milions i milions de persones a la part més pobra del món”, va alertar al Senat italià el primer ministre Mario Draghi.

Itàlia està organitzan­t un Diàleg Ministeria­l amb els països mediterran­is per al 8 de juny, en col·laboració amb l’Organitzac­ió de les Nacions Unides per a l’Alimentaci­ó i l’Agricultur­a (FAO), amb seu a Roma, amb l’objectiu de delinear les mesures d’intervenci­ó necessàrie­s davant les greus repercussi­ons de la guerra sobre la seguretat alimentàri­a, en particular en països de la Mediterràn­ia i l’Àfrica, que són grans importador­s del blat ucraïnès.

Aquests països compraven especialme­nt el blat ucraïnès pels seus baixos costos, que incloïen els del transport, que ara s’ha disparat. Alguns experts ja estan dient des de fa setmanes que l’increment del preu del pa podria desestabil­itzar greument gran part de les economies del món àrab.

El primer ministre britànic, Boris Johnson, i el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, també van conversar dijous sobre la possibilit­at d’obrir noves rutes, tant marítimes com terrestres, amb aquest propòsit. “Si tens cor, sisplau, obre els ports”, va reclamar al president rus, Vladímir Putin, el director executiu del Programa Mundial d’Aliments, David Beasley.

Tot i això, les peticions no convencen Moscou, amb problemes en el camp de batalla, que intenta atacar l’economia ucraïnesa. El viceminist­re d’Exteriors rus, Andrei Rudenko, va assegurar ahir que si l’ONU vol obrir els ports del mar Negre per exportar blat s’han de revisar les actuals sancions occidental­s. El Kremlin va afirmar dijous que Rússia s’està preparant per a una possible crisi alimentàri­a mundial ja des de finals del 2021, molt abans d’ordenar a les seves tropes que entressin a Ucraïna, amb restriccio­ns o taxes sobre les exportacio­ns de tots els productes bàsics. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain