La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bennett queda en minoria a Israel en renunciar una diputada àrab

La debilitat de la coalició governant podria desembocar en noves eleccions

-

La inestabili­tat al “govern del canvi” d’Israel ja va començar amb la sortida de dos trànsfugue­s de Yamina, el partit del primer ministre Naftali Bennett. Però ahir hi va haver un terratrèmo­l que podria esfondrar definitiva­ment l’heterogèni­a coalició.

La diputada àrab Ghaida Rinawie Zoabi, del partit esquerrà Meretz, va sorprendre amb el lliurament d’una carta de renúncia a la Knesset, per això el govern va quedar oficialmen­t en minoria (59 escons de 120). Ara, l’oposició liderada pel Likud de Benjamin Netanyahu podria proposar i guanyar una votació per dissoldre el parlament i convocar noves eleccions. El bucle electoral a l’estat jueu treu el cap, cosa que suposaria la cinquena votació des del 2019.

Els escèptics amb la coalició formada per vuit partits –que per primera vegada en la història va incloure un partit àrab– insistien que les divergènci­es respecte al conflicte amb els palestins serien insostenib­les. Això és el que va al·legar la diputada sortint, que va mostrar la seva incomodita­t després dels incidents registrats a l’esplanada de les Mesquites de Jerusalem durant el Ramadà, i la polèmica desfermada després del tret mortal a la periodista Shireen Abu Aqleh, morta en una batuda de l’exèrcit israelià la setmana passada a Jenín (Cisjordàni­a).

“No puc continuar donant suport a una coalició que fa malbé la societat de què procedeixo”, va al·legar al·ludint a la seva identitat com a palestina resident a l’estat jueu. Segons el seu criteri, el premier Bennett va apostar per “enfortir el flanc dretà” de la coalició.

L’anunci va agafar per sorpresa els seus companys de Meretz, que es van assabentar de la notícia pels titulars de premsa. La diputada sortint va apuntar que fa un any creia que “la cooperació àrabjueva podia aportar una alternativ­a de govern real i proporcion­ar

La legislador­a, de l’esquerrà Meretz, acusa el primer ministre d’“enfortir el flanc dretà”

canvis al nostre sector”, en referència a la discrimina­ció històrica patida pels àrabs en infraestru­ctures, inversió pública, educació o la lluita contra el crim organitzat.

A la llista de motius, Rinawie Zoabi va esmentar les actuacions policials a la mesquita d’Al-Aqsa, els desallotja­ments al conflictiu barri de Xeic Yarrah, el recent anunci de construcci­ó de 4.000 noves cases en assentamen­ts jueus de Cisjordàni­a, o l’expropiaci­ó estatal de terres de comunitats beduïnes no reconegude­s al desert del Nègueb.

“S’ignoren completame­nt les necessitat­s reals a les viles àrabs, i ja no ho puc tolerar”, va expressar. La incògnita ara és si Bennett i el seu soci centrista Yair Lapid – amb qui va firmar un acord de rotació en el càrrec de primer ministre per al 2023– aconseguir­an convence-la per continuar votant a favor de les propostes de llei de la coalició, o optarà per promoure la seva implosió final.

Netanyahu no tindria a la Knesset prou suports per presentar una moció de confiança i aconseguir formar una coalició alternativ­a. Per tant, l’opció més realista seria que el líder del Likud, imputat judicialme­nt en tres causes per corrupció, impulsés una proposta per dissoldre la Cambra. En aquest escenari, el vot de Rinawie Zoabi podria ser transcende­ntal. La parlamentà­ria va renunciar als seus càrrecs en la coalició, però no al seu escó.

Meretz intenta ara convèncer Rinawie Zoabi perquè faci marxa enrere. “És una altra crisi més que finalment acabarem arreglant”, van pronostica­r fonts de Meretz al diari Ha’aretz. Els partits de centre i esquerra són conscients de les seves escasses opcions de tornar a governar si es convoquen unes altres eleccions. ●

òbviament no estava parlant de la invasió que ell mateix va ordenar sota la falsa acusació al règim de Sadam Hussein de posseir armes de destrucció massiva, sinó de la guerra a Ucraïna.

El lapsus va tenir a més una rematada difícil d’explicar si no és perquè potser Bush, en la seva ment, admet que l’ocupació de l’Iraq va ser tan irracional com ara ho és la del país de l’Est. I és que, després d’aclarir que amb “invasió injustific­ada i brutal” volia referir-se a la d’Ucraïna, va afegir ràpidament però clarament: “L’Iraq també, de tota manera...”. L’expresiden­t va atribuir l’embolic que s’havia fet a l’edat: “Setantacin­c” va dir, com si fossin moltíssims anys.

Bush va somriure. I el públic, també. Però la relliscada li va costar no pocs comentaris àcids a les xarxes, alguns d’autoria tan sorprenent com la de Donald Trump Jr.: “Tant de bo hagués estat tan honest i crític amb ell mateix fa 20 anys, incomptabl­es vides i bilions de dòlars”, va tuitejar el fill de l’expresiden­t. “George Bush riu en aquest clip perquè sap que ell i tots els altres partidaris de la guerra a l’Iraq van ser recompensa­ts amb riqueses per la seva feina matant un milió de persones”, va escriure al mateix mitjà David Sirota, redactor de discursos per a la campanya presidenci­al de Bernie Sanders.

Xocant, sí; divertit, poc. ●

Bush va coronar la relliscada admetent en to de broma que l’atac a l’Iraq també va ser injustific­at i brutal

 ?? MENAHEM KAHANA / AFP ?? La policia contenint ahir jueus ultraortod­oxos que volien visitar la tomba del rabí Bar Yochai
MENAHEM KAHANA / AFP La policia contenint ahir jueus ultraortod­oxos que volien visitar la tomba del rabí Bar Yochai

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain