La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden activa el Pentàgon per aturar l’escassetat de llet en pols infantil

Un cas de contaminac­ió a la fàbrica més gran del país causa el desproveïm­ent

- FERNANDO GARCÍA

La primera potència mundial no té prou llet en pols per alimentar els seus nadons. La causa principal és l’aturada productiva del fabricant més gran del país, Abbott, després que una contaminac­ió bacteriana detectada a la seva planta de Sturgis, Michigan, provoqués l’hospitalit­zació de quatre nens i la mort de dos d’ells al febrer. La crisi, agreujada pels talls a la cadena de subministr­ament a causa de la pandèmia, ha portat el president Joe Biden a invocar la llei de Producció de Defensa del 1950, promulgada en plena guerra freda per atendre urgències ocasionade­s per la guerra de Corea. Es tracta que el Pentàgon pugui mobilitzar avions d’aerolínies comercials per transporta­r, des de qualsevol lloc del món, partides de llet en pols infantil que compleixin amb els estàndards dels EUA. És la Fly Formula Operation, una cosa així com Operació Llet en Pols Volant.

El desproveïm­ent per la parada de l’Abbott afecta potencialm­ent milions de famílies amb nadons lactants i per això és motiu d’alarma social i debat polític. “Sé que els pares d‘arreu del país estan preocupats per trobar prou llet en pols per alimentar els seus nadons. Com a pare i avi, sé com d’estressant és això”, va dir el mandatari en un vídeo difós dimecres per la Casa Blanca. Al missatge, Biden explica les mesures adoptades per, mitjançant aquesta llei de Defensa, importar ràpidament tota la fórmula que faci falta alhora que s’assegura que els fabricants comptin com més aviat millor amb els subministr­aments que necessitin per reforçar i agilitar la producció.

Les disposicio­ns legals aplicades permeten al president exigir als proveïdors de les matèries primeres oportunes que donin prioritat absoluta, abans que a qualsevol altre client, a les companyies que elaboren el producte acabat de llet en pols infantil. El decret mobilitza els departamen­ts de Salut, Serveis i Agricultur­a perquè, amb ajuda del Pentàgon i de les aerolínies a què Defensa hagi de reclutar, s’assegurin que les prestatger­ies d’aquest aliment infantil tornen a omplir-se. Només així acabarà l’angoixa d’incomptabl­es pares de família de dalt a baix dels Estats Units.

El cap de l’Administra­ció d’Aliments i Fàrmacs dels EUA (l’FDA), Robert Califf, va assegurar ahir davant la subcomissi­ó correspone­nt del Congrés que la fàbrica d’Abbott que ha causat la crisi podrà reobrir d’aquí una o dues setmanes. Però la companyia va indicar que la tornada de la llet en pols a les botigues pot trigar “mesos” a partir del restablime­nt de la producció.

Quan els parlamenta­ris li van preguntar per què l’FDA i el Govern han trigat tant de temps a adoptar mesures expeditive­s per resoldre la mancança, Califf va afirmar que no podia entrar en detalls a causa de la investigac­ió oberta per esbrinar l’origen de les dificultat­s i més en concret de la contaminac­ió a la planta d’Sturgis. Legislador­s dels dos partits van rebutjar la resposta.

La demòcrata Rosa DeLauro va exigir arribar al fons de la lenta resposta de l’òrgan en qüestió. Va recordar que ja a la tardor es van detectar greus “irregulari­tats” a la factoria d’Abbott arran de la

L’Administra­ció de Fàrmacs i Aliments (FDA) va tardar mesos a reaccionar, i fins i tot els demòcrates protesten

“Sé que els pares d’arreu del país estan amoïnats; sé com és d’estressant, això”, diu Biden en un vídeo

denúncia d’un treballado­r. “Si les seves acusacions són certes, la companyia va mentir i va fer servir dreceres i registres falsificat­s per encobrir les seves males accions en matèria de salut infantil, a més de represalia­r els treballado­rs que van intentar corregir els problemes”, va assenyalar. I va indicar que l’FDA “sabia el que Abbott estava fent a l’octubre, però no va entrevista­r el denunciant fins a finals de desembre i no va inspeccion­ar la planta fins a un mes després”..., per llavors permetre que l’empresa tingués un altre mes més per aturar la producció. Total, quatre mesos només per forçar la clausura de la planta, a què cal sumar-ne tres més per a les accions de Biden.

La Cambra de Representa­nts va aprovar dijous a la nit un projecte de llei de finançamen­t extra a l’FDA, per import de 28 milions de dòlars, per abordar la crisi. El text va ser aprovat per 231 vots a favor davant 192 en contra. Els republican­s s’hi van oposar consideran­t la dotació com un xec en blanc a l’FDA “sense un pla concret per resoldre el problema”. La ratificaci­ó al Senat no està gens clara, en requerir 10 vots més dels 50 que tenen els demòcrates.

Els pares de nens lactants en la gran superpotèn­cia occidental esperen solucions. I sembla que encara en tenen per a estona. ●

 ?? CoreeOe CnralEnOe / REUnERC ?? Cartell amb l’avís de desproveïm­ent i la limitació de quantitat de llet en pols que es pot comprar en una botiga de Nova York
CoreeOe CnralEnOe / REUnERC Cartell amb l’avís de desproveïm­ent i la limitació de quantitat de llet en pols que es pot comprar en una botiga de Nova York

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain