La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una regata amb mar de fons

Els partits polítics s’esbatussen a propòsit de la visita de Sanxenxo mentre el Govern central confia que no compliqui encara més la seva navegació

-

El president de la Generalita­t, Pere Aragonès, de viatge a Brussel·les fins avui divendres, va comparar la situació de Joan Carles I amb la de Carles Puigdemont. Un pot tornar quan vulgui, l’altre no pot posar un peu a Espanya sense que el detinguin, va afirmar.

La comparació inferida per Aragonès –que de segur a alguns els posarà els pèls de punta– posa en evidència que la presència del vell rei a Espanya no serà pacífica i que cadascú virarà la vela de la regata de Sanxenxo segons li convingui.

Al Govern espanyol, compromès entre el seu deure institucio­nal i la seva nissaga progressis­ta, només li queda esperar que amaini i mentrestan­t tractar la visita a Galícia com una qüestió de família.

Pilar Llop, la ministra de Justícia, literalmen­t va dir: “L’arribada del rei emèrit és una qüestió que incumbeix la Casa Reial i, per tant, el Govern no hi ha de dir res”.

Tot això sense deixar de recordar que Joan Carles és una figura política clau de la història d’Espanya i li deu una explicació, una altra, al país que va regir fins a l’abdicació de juny del 2014. D’acord amb el que va reiterar ahir Llop, sense presses. Però algun dia “a la ciutadania li agradaria” sentir-les.

També l’esquerra de l’esquerra reclamava ahir, però amb impaciènci­a, explicacio­ns de l’antic rei d’Espanya. Mentrestan­t, diuen, “continuare­m lluitant” per l’adveniment de la república.

Res a veure amb el que se sentia de boca del Partit Popular, que des de fa dies ha mirat de convertir la visita de l’emèrit en la prova definitiva que, a diferència del PSOE de Sánchez, ells sí que són un partit amb una vocació d’Estat indestruct­ible.

“No hi ha institució que deixi viva aquest Govern”, va retreure Cuca Gamarra, la portaveu del partit, en vista de les moderades i irades crítiques dels diferents components de l’Executiu.

“El PP reconeix el paper que en la història de la democràcia ha protagonit­zat l’emèrit i, pel que fa a la seva vida privada, és ell qui ha de decidir les seves decisions”, va concloure Gamarra quan se li va preguntar si Joan Carles I hauria de donar explicacio­ns de les seves accions davant la societat, en unes declaracio­ns recollides per Servimedia.

La ministra portaveu del Govern espanyol, Isabel Rodríguez, va ser ahir casualment a Galícia. La visita no tenia cap relació amb la de l’emèrit. De fet, a les 19 hores, hora de l’aterratge a Vigo, participav­a en una trobada amb l’alcaldessa d’A Coruña,

Aragonès compara a Brussel·les la situació de Joan Carles I amb la de Carles Puigdemont

que es diu Inés Rey.

No obstant això, al matí, a la Delegació del Govern, acompanyav­a el delegat a la regió, José Miñones, quan detallava el desplegame­nt policial que acompanyar­à l’emèrit aquests dies d’estada. La seguretat, va dir la ministra, està garantida “com en qualsevol altre esdevenime­nt”. ●

4,28 4,86 5,05 2,91 3,58 (de l’1 al 10)

Poca o gens

 ?? RAÚL TdRRdL M dP ?? Joan Carles I arribant a Vigo en una imatge de lluny
RAÚL TdRRdL M dP Joan Carles I arribant a Vigo en una imatge de lluny

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain