La Vanguardia (Català-1ª edició)

El CIS deixa el PP de Feijóo a punt de l’empat tècnic amb el PSOE

Els socialiste­s es mantenen en el 30%, però els populars voregen el 29% i Vox el 17%

-

En percentatg­e sobre el vot vàlid

*Unides Podem (En Comú Podem, En Comú-Unides Podem)

Molta o bastanta mans d’Ayuso? Només el temps ho pot dir. Ara per ara, Sánchez avantatja Feijóo com a president preferit en gairebé tres punts; la meitat que fa un mes.

En qualsevol cas, l’enquesta enclou un misteri que només troba resposta a les mateixes profundita­ts del baròmetre. Amb un ascens de vuit punts sobre el seu resultat del 2019 (fins a un 28,7% del sufragi), el PP en reuniria amb Vox (que puja un punt i mig, fins a un 16,6%) i Ciutadans (1,8%) més d’un 47% dels sufragis. Un veritable rècord històric. Ni Aznar ni Rajoy no ho van aconseguir per si sols (sempre per sota d’un 45%). I només PP i Ciutadans es van acostar als comicis del 2016, amb una mica més d’un 46%.

Miratge electoral? Inversió ideològica de la societat espanyola, que va firmar un empat entre dre

Baròmetre del CIS de maig del 2022

Podem s’enfonsa per sota del 10%, una taxa ja pitjor que la d’IU, i Ciutadans confirma una agonia irreversib­le

ta i esquerra entorn d’un 43% als comicis del 2019?

En teoria, les pèrdues de Cs (cinc punts) no cobreixen els guanys de PP i Vox (més de nou). La solució a aquest enigma és, ara per ara, en la contraposa­da actitud dels respectius electorats: un 80% dels votants conservado­rs repetirien el seu vot, mentre que aquesta taxa cau molt per sota d’un 70% entre els electors d’esquerres.

La paradoxa d’aquesta correlació s’accentua en vista del suport que en la societat espanyola solen trobar bona part de les mesures del Govern central: reforma laboral, ajuts de xoc, eutanàsia... Per tant, és l’economia, sí, un factor que condiciona el vot, però també hi pot influir la coherència governamen­tal o la cohesió interna per resoldre les discrepànc­ies i encarar els camps de mines que van sorgint al llarg del camí de govern... I, per descomptat, és determinan­t la construcci­ó d’un relat que encaixi totes les peces de la gestió en una proposta atractiva i mobilitzad­ora.

De moment, la dreta estaria en el llindar dels 170 escons, mentre que l’esquerra es quedaria en 150, a 26 de la majoria absoluta. Una distància aparentmen­t insalvable amb els seus actuals socis; i, per tant, un Congrés aparentmen­t immanejabl­e. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain