La Vanguardia (Català-1ª edició)

Puigdemont hauria demanat una reunió a un cardenal imputat per corrupció

-

El nom de Carles Puigdemont va aparèixer ahir per sorpresa en el macrojudic­i per corrupció al Vaticà. L’expresiden­t de la Generalita­t hauria intentat posar-se en contacte amb Angelo Becciu, el cardenal que ara seu al banc dels acusats per presumptes irregulari­tats financeres, segons la declaració de Cecilia Marogna, suposada experta en geopolític­a protegida per Becciu que també és processada per malversaci­ó.

Els advocats de Marogna van lliurar al Tribunal del Vaticà una declaració de 22 pàgines en què s’explicaven les seves suposades tasques de posar en contacte Becciu –que el Papa va castigar sense les prerrogati­ves de purpurat– amb serveis d’intel·ligència i institucio­ns. A la nota Marogna explica que, en el període del referèndum del 2017, Puigdemont va escriure una carta per demanar un contacte o una trobada amb Becciu, llavors substitut de la Secretaria d’Estat, número tres de la Santa Seu. “Vaig parlar amb el cardenal, que em va dir que estava disponible per escoltar el que passava a Espanya i si hi hauria marge per a una intervenci­ó diplomàtic­a del Vaticà”, diu a la declaració.

La menció arriba per explicar la poca confiança que li generava l’empresari Piergiorgi­o Bassi, amb forts vincles amb Rússia, soci d’una empresa d’intel·ligència amb seu a Suïssa. “Em van sorgir altres dubtes sobre l’autenticit­at operativa de part de Bassi i els seus socis russos quan em va enviar una carta del president de Catalunya”, explica al Tribunal.

Segons afegeix, Bassi va posar tantes condicions per a la videotruca­da amb Puigdemont –volia que es fes a l’apartament de Becciu amb un compte de Skype d’un col·laborador– que van acabar declinant la proposta. “Es va mostrar contrariat; em va dir que els socis russos veien en el cardenal Becciu un home sense caràcter”, apunta. Marogna, anomenada “la dama del cardenal”, va rebre més de mig milió de la Secretaria d’Estat en teoria per pagar el rescat de missioners segrestats, però segons l’acusació els va fer servir per al seu benefici personal. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain