La Vanguardia (Català-1ª edició)

El pacte amb el PSC a la Diputació agita el debat a Junts

L’afer es va abordar amb les revelacion­s sobre el Catalangat­e i ara amb el congrés

-

La teoria de l’etern retorn descriu el temps com a circular, el món crema i es torna a crear, i els esdevenime­nts es repeteixen una vegada i una altra. El mateix passa a Junts per Catalunya amb el debat intern sobre el pacte amb el PSC a la Diputació de Barcelona –la tercera institució més important de Catalunya–, que torna a tenir rellevànci­a quan falten poques setmanes perquè se celebri el congrés.

El sector encapçalat per Laura Borràs, que serà presidenta de la formació després de la cita d’Argelers del 4 de juny, s’oposa i vol revertir-lo. L’ala més institucio­nal del partit i els alcaldes advoquen per mantenir-lo i continuar en el govern de l’ens supramunic­ipal, amb un pressupost anual de més de 1.000 milions d’euros.

Quan es va forjar l’acord amb els socialiste­s el 2019, ja es va evidenciar que era un afer que polaritzav­a les files postconver­gents. La ruptura amb el PDECat el 2020 i la creació de Junts no ha posat fi a les discrepànc­ies.

La presidenta del Parlament ha expressat més d’un cop que ella no hauria avalat l’entesa i ha apostat més d’una vegada per sotmetre’l a considerac­ió de la militància en una consulta. Però el pacte, amb mala salut de ferro, ha resistit fins ara totes les crisis que l’han posat en dubte.

Quan es va desvelar el Catalangat­e fa unes setmanes la qüestió va tornar a suscitar debat al si de Junts, però la posició que ha defensat el partit és que els pactes municipals queden al marge, malgrat el que digui Borràs. Així ho va defensar Jordi Sànchez, l’encara secretari general. Amb el congrés a l’horitzó, es van tirar pilotes fora i la qüestió torna a colar-se a l’agenda abans del conclau i torna a tensar el partit.

La trencadiss­a amb el PSC no és fàcil quan falta un any per a les eleccions municipals. Els dirigents locals rebutgen imposicion­s de la direcció de JxCat i volen mans lliures per pactar en l’àmbit municipal, també el pròxim cicle electoral.

El cert és que l’acord entre Borràs i Jordi Turull per codirigir la formació a partir del juny crea dubtes sobre el futur del partit. Alguns dirigents consideren que, malgrat que s’ha evitat la confrontac­ió i la ruptura, és un pacte en fals i alerten, a més a més, que no s’ha consensuat un projecte conjunt en endavant. Tot això es tractarà a la segona fase del congrés, al juliol, quan està previst abordar qüestions com la de la Diputació o l’acord de Govern amb Esquerra.

“No hi ha divisió ara per ara, però n’hi haurà després”, assenyalav­a un membre de la direcció actual, que vaticina que amb la Diputació “hi haurà brega”, i que és possible que comencin a veure’s les diferèncie­s tard o d’hora.

El dia després d’escenifica­r l’acord de les dues famílies de la formació, en entreviste­s, Borràs i Turull, van evidenciar que hi ha matisos que els separen. Mentre que la pròxima presidenta de Junts vol trencar qualsevol relació amb el PSC, el futur secretari general creu que és precís avaluar l’escenari tenint en compte també els actors implicats, alcaldes i regidors. Tot i així, en l’entorn de Borràs són conscients que no serà fàcil justificar la ruptura. Per acabar-ho d’adobar, la Fiscalia ha demanat l’arxivament de la causa en què hi ha imputada Núria Marín, presidenta de l’ens i alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat. ●

Els dirigents locals de la formació volen mans lliures per pactar en l’àmbit municipal

 ?? NATÀ IA SEGU A   A N ?? Laura Borràs i Jordi Turull després de presentar el seu acord
NATÀ IA SEGU A A N Laura Borràs i Jordi Turull després de presentar el seu acord

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain