La Vanguardia (Català-1ª edició)

El president del COE colla Lambán pels Jocs d’hivern

Blanco descarta una candidatur­a amb Catalunya sola

-

“Vull insistir en una cosa: la proposta de repartimen­t de les proves de neu la van fer els membres de la comissió tècnica d’Aragó”. Mig exclamant Alejandro Blanco, president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), va expressar-se així ahir en una entrevista a RAC1 respecte al pacte firmat el 22 de març, del qual poc després es va despenjar Aragó. La candidatur­a pel Jocs d’hivern del 2030 que hauria de compartir amb Catalunya encara està encallada i ni tan sols el límit del 20 de maig que es va autoimposa­r Blanco per tancar-la es complirà. El mandatari esportiu és optimista, però també “realista”, i va reclamar més temps. Malgrat que no va deixar anar cap nom, se li va entendre tot en el moment d’atribuir responsabi­litats pel retard.

Així, va criticar implícitam­ent Javier Lambán, president del Govern d’Aragó: “Si algú –sigui qui sigui, no poso noms– vol fer una candidatur­a a la seva mida, s’ha equivocat de partit”. “No podem, en acabar les sis reunions [tècniques entre el COE i els governs espanyol, català i aragonès], dir que volem canviar-ho tot”, va reblar assenyalan­t Lambán.

Blanco dedica esforços a aconseguir una candidatur­a en què la Generalita­t i l’Executiu de Lambán s’impliquin. Ahir va descartar qualsevol possibilit­at que Catalunya s’hi presenti sola. “No ens hem de moure de la candidatur­a conjunta (...) La pitjor imatge que podríem donar és que no ens posem d’acord”, va assegurar. També va deixar clar que l’Executiu de Pere Aragonès no li ha demanat mai que Catalunya vagi sola.

Amb tot, consultat per aquest diari, el Govern català subratlla que “si no hi ha acord, el COE hauria d’estudiar totes les alternativ­es”. Ahir, Laura Vilagrà, consellera de Presidènci­a, va reclamar “una solució ràpida”.

La relació entre Blanco i Lambán està en un punt agre. I això que el president d’Aragó l’havia elogiat una i altra vegada fins just abans de l’acord tècnic. A la Diputació General d’Aragó consideren que el president del COE els ha traït. Reclamen uns Jocs “en peu d’igualtat”, que al seu parer no es dona amb el repartimen­t de discipline­s i proves actual.

Blanco ho té clar: “És millor tenir un Jocs encara que al teu territori no et donin tot el que tu vols, que no tenir res”. A més, va afirmar que el COE treballa per “una candidatur­a tècnica on poder organitzar els millor Jocs possibles, no per una candidatur­a on surti tothom beneficiat”. Nou dard a Lambán.

Si se supera aquest escull, en quedarà un altre: que Aragó accepti que en el nom de la candidatur­a hi surti Barcelona. Blanco així ho vol. Caldrà veure si només acompanyad­a de Pirineus. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain