La Vanguardia (Català-1ª edició)

El tercer sector avança 33 milions pel retard del Govern en les subvencion­s

-

“No havíem estat mai tan malament com ara”. Aquest és el missatge que va difondre ahir la taula del tercer sector pel gran retard de la Generalita­t en la convocatòr­ia i en el pagament de subvencion­s, la principal font econòmica de les entitats socials, per poder continuar fent projectes amb els col·lectius més vulnerable­s. La taula denuncia que les organitzac­ions han hagut d’avançar més de 33 milions d’euros per mantenir els seus serveis.

El problema no és nou, però en aquesta ocasió és més greu. Les dues principals convocatòr­ies de subvencion­s del Govern, la COSPE (activitats i programes definits a la cartera de serveis socials) i el 0,7% de l’IRPF, que gestiona Catalunya des del 2018, “s’estan publicant amb un retard de més de mig any respecte al període d’execució” i, a més, “el pagament s’està fent durant els darrers mesos de l’any d’execució”. Aquesta demora comporta que siguin les organitzac­ions les que han d’avançar el finançamen­t, el que les porta a sol·licitar crèdits per tenir liquiditat.

La taula calcula que la dilació en els pagaments suposa que el sector hagi hagut d’assumir més de 19 milions d’euros del COSPE i 14,2 del 0,7% de l’IRPF del 2021. Respecte a aquest últim, Madrid, Andalusia i Castella i Lleó ja el van cobrar el març i Aragó el desembre del 2021, tal com subratllen els dirigents del tercer sector.

“Aquesta lentitud burocràtic­a l’arrossegue­m des de fa anys, però amb la pandèmia ha empitjorat”, deploren alhora que remarquen que es veuen obligats a “augmentar les pòlisses de crèdit, i a assumir els interessos que queden fora de la subvenció i reduir l’estructura tècnica dels equips profession­als”.

La taula del tercer sector, que agrupa 3.000 entitats, exigeix que d’una vegada Drets Socials impulsi el grup de treball mixt amb els departamen­ts de la Generalita­t que gestionen aquestes subvencion­s, Economia, Salut, Igualtat i Feminismes, Justícia, Empresa i Treball i Presidènci­a, a més del que dirigeix la consellera Violant Cervera. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain