La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nuria Fergó, a l’estil mariachi

La cantant abraça les ranxeres després de 13 anys sense publicar disc

- ALBERT DOMÈNECH

L’artista internacio­nal Rihanna i la seva parella, el raper ASAP Rocky, han estat pares primerencs, segons va donar a conèixer ahir el mitjà nord-americà TMZ. La cantant va donar a llum el 13 de maig a Los Angeles. No se sap el nom de la criatura.

Divendres passat hi va haver un punt d’inflexió en la carrera profession­al de Nuria Fergó: la cantant publicava disc després de 13 anys de silenci discogràfi­c. Més d’una dècada, que es diu aviat. La pregunta és òbvia: què se n’ha fet de l’artista que es va donar a conèixer a la primera edició d’Operación Triunfo durant tots aquests anys? I la resposta és tan natural com habitual en molts casos com el seu: no ha parat de treballar, tot i que allunyada dels focus mediàtics.

La intèrpret de Nerja (Màlaga), de 43 anys visita, La Vanguardia i ens fa arribar algunes confession­s. Algunes tenen a veure amb les sensacions després del seu pas pel talent musical OT formant part de la primera generació convertida en fenomen social. “Em va xocar molt perdre l’anonimat, no ho entenia i vaig haver d’anar al psicòleg. Em va fer veure que la fama era una cosa lligada amb la meva feina i jo no volia fer una altra cosa, de manera que em vaig haver d’adaptar; tot i que és veritat que no vaig començar a gaudir de la meva carrera i dels fans fins passats tres anys de tot allò”, confessa.

Llavors tenia 22 anys, però el que sempre va tenir clar Fergó és que la seva carrera no perillaria, com així ha estat: “Sempre he tingut seguretat en la feina, i no m’ha faltat mai, per això mai he tingut aquesta por. Penso que soc aquí per fer això, no ho he dubtat mai”. Això no treu que la gestió emocional fos complicada: “A tothom li interessav­a la nostra vida i vaig haver de deixar de fer moltes coses per evitar que la meva carrera no es desviés. Els nòvios ho van passar molt malament!”, exclama ara, molt més relaxada.

Nuria Fergó va cantar amb èxit al programa musical la cançó Luces de Bohemia, i des d’aleshores se la va etiquetar dins del gènere més flamenc, malgrat que no era l’estil que havia mamat de petita; una sorpresa per a molts que creuen que és el seu hàbitat natural. Hi té molt a veure que la malaguenya es va deixar portar i va fer tres discos en quatre anys que tenies aquest estil com a bandera.

Influèncie­s

La seva alt a fa!"lia#

L’artista andalusa està molt pendent de la seva filla de 10 anys i es reinventa després del fenomen ‘OT’

Però la infantesa i la joventut de Fergó està edulcorada per l’univers mexicà de les ranxeres, gènere amb què es va criar a casa seva amb artistes com Rocío Jurado o Rocío Dúrcal. A casa seva es consumia Galavisión; per tant, l’univers asteca ha estat molt present a la seva vida, tot i que en els seus primers passos com a artista no es deixés veure amb aquest gènere. Després del flamenc li va aparèixer l’oportunita­t com a actriu a la sèrie Amar en tiempos revueltos, amb un treball discogràfi­c més lligat a la copla i el bolero. Fins que el 2009 va publicar el seu últim disc, En tierra de nadie, en què predominav­a el pop llatí. Dos anys més tard va ser mare amb el productor José Manuel Maíz, de qui es va separar quan la seva filla Martina tenia tres mesos, el 2011.

Des de fa tres anys, Fergó, que està molt pendent de la seva filla i té la inestimabl­e ajuda de la seva mare quan ha de viatjar, viu a Majadahond­a (Madrid), molt prop de dues de les seves companyes a OT: Chenoa i Natalia.

Fa cinc anys, el músic valencià Felipe Garpe li va donar l’oportunita­t d’unir-se a la seva gira amb temàtica per a les ranxeres, una oportunita­t de l’univers que ella no va voler deixar escapar i combinar amb les seves pròpies gires. Aquest va ser el germen del seu nou projecte discogràfi­c que tenia previst gravar el 2020. Però va arribar la pandèmia i ho va parar tot. Dos anys més tard dels previst, per fi Nuria Fergó ha posat fi al seu silenci discogràfi­c amb el treball Con permiso, un tribut a l’univers mariachi amb clàssics del gènere i temes de la seva carrera vestits de ranxera, amb les col·laboracion­s d’Ana Belén i Manu Tenorio. Una nova reinvenció en la carrera de la malaguenya que està com una nena amb sabates noves: “És el que sempre havia volgut fer i on més còmoda i segura em sento”. ●

 ?? Cane ldMINOSA ??
Cane ldMINOSA
 ?? REDES @CHENOA ??
REDES @CHENOA
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain