La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els premis Ràdio Associació reivindiqu­en el moment dolç de la ràdio en català

Jordi Armenteras i ‘Il·lustres execrables’, de RAC1, entre els guardonats de la 22a edició

- REDACCIÓ

Amb la mirada posada ja al 2024, quan es complirà el centenari de l’arribada de la ràdio a Catalunya i a Espanya amb el naixement de Ràdio Barcelona que va posar en marxa l’Associació Nacional de Radiodifus­ió (més endavant Ràdio Associació de Catalunya), ahir es va celebrar la gala de lliurament de la 22a edició d’aquests premis radiofònic­s centrats en l’àrea de parla catalana.

Des de diferents apartats (local, inclusiva, a la profession­alitat, l’excel·lència…), aquests guardons premien, en paraules del president de l’entitat, Jordi Margarit, “una ràdio rigorosa, profession­al i honesta”, que “en aquests temps convulsos que ens toca viure amb la pandèmia, la invasió d’Ucraïna o el cas Pegasus és quan ha tornat a demostrar ser la referència informativ­a, lluny de concession­s al dramatisme d’altres mitjans i encara més lluny de paranoies conspirati­ves de les xarxes. Sort de la ràdio!”, va proclamar en el discurs inaugural Margarit, que va voler destacar: “No som líders per parlar en català, senzillame­nt, la millor ràdio es fa en català”.

Laura Fa i Marc Giró van ser els presentado­rs d’aquesta gala celebrada a l’auditori de l’ONCE ja amb presència de públic després de dues edicions afectades per la pandèmia. Els primers premiats de la nit van ser el youtuber Pol Bassó, els periodiste­s Lluís Flaquer i Christian Garcia i la locutora Maria Glòria Farrés (70 anys dedicats al mitjà), que van rebre les mencions d’honor, mentre que Núria Solé va recollir, en nom de l’equip del TN Comarques de TV3, el Guardó Audiovisua­l 1924. També van ser guardonats, entre d’altres, en l’apartat a l’Excel·lència La torre de vidre, de Catalunya Ràdio; com a millor programa de ràdio El matí i la mare que el va parir, de Flaixbac; i en l’apartat dedicat a la Inclusió, Oh my goig. El podcast, de Betevé.

En la categoria d’Innovació van recollir el premi Santi Giménez i Malcolm Otero, els responsabl­es de la secció

Il·lustres execrables, del Via lliure que condueix Xavi Bundó a RAC1. “Volíem desmitific­ar els personatge­s admirats i demostrar que darrere d’un gran home hi ha un gran execrable”, va dir Giménez mentre Otero afegia: “Esperàvem que seriem acomiadats al tercer o quart dia i, ves per on, hem aconseguit un premi”.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, va fer lliurament del premi al millor profession­al a Jordi Armenteras, actual delegat de RAC1 a Madrid, que va reivindica­r el moment dolç que viu la ràdio, i va destacar la màxima que “és molt difícil tenir credibilit­at i sumar oients i massa fàcil perdre-la i restar-ne”.

Armenteras va assenyalar com a principals reptes que té la ràdio avui “despullar l’ascens de la ultradreta i el retrocés que tenim com a societat”. “I un incís, ho fem en català, per molt que alguns no entenguin que és la nostra llengua i la nostra manera de viure. I que ho haguem de reivindica­r el 2022 és una vergonya”, va continuar, afegint que més de 1,6 milions dels dos milions que escolten la ràdio generalist­a a Catalunya ho fan en català. “Hem tocat sostre? Oi que no? Doncs hem de continuar evoluciona­nt i adaptar-nos per tal de ser feliços amb la ràdio”. ●

Jordi Margarit ja va posar la mirada en el centenari el 2024 de l’arribada de la ràdio a Catalunya

 ?? ADRIAN QUIROGA / SHOOTING ?? Malcolm Otero i Santi Giménez, d’Il ·lustres execrables, i Jordi Armenteras, actual delegat de RAC1 a Madrid
ADRIAN QUIROGA / SHOOTING Malcolm Otero i Santi Giménez, d’Il ·lustres execrables, i Jordi Armenteras, actual delegat de RAC1 a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain