La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Ballet de Baviera obre un festival de Peralada en què Bellucci farà de Callas

Serrat inicia la gira de comiat al Castell, on Carreras serà objecte d’homenatge

- LLUÍS BONET MOJICA

Davidsen, Sònia Iontxeva, Ermonela Yaho i Emily D’Angelo–, i un homenatge a Josep Carreras, que va ser a l’embrió del festival, el 1988. A part de cantar amb la Simfònica del Liceu, el tenor rebrà la medalla d’honor del certamen, entre altres emotives sorpreses.

Hi haurà a més l’oportunita­t de conèixer més a fons el treball de dos joves compositor­s del país: Raquel García-Tomás mostrarà la influència del barroc en la seva música, establint díptics amb Bach i Monteverdi amb la seva obra contemporà­nia. I Lucas Vidal, aquest fenomen de la música de pel·lícules que fa tres anys va ser inclòs per la revista Forbes a la llista de les 100 persones creatives més influents, hi anirà amb una proposta electrònic­a.

Serà Xavier Sabata el que doni peu al lema d’aquesta edició:

“Reforcem la lírica i la dansa, que és el que necessita el país en el conjunt de festivals”, adverteix Oriol Aguilà

“Viure el somni d’una nit d’estiu”. El contrateno­r i actor català és el protagonis­ta i ideòleg del muntatge de The fairy queen de Purcell sobre el clàssic shakespear­ià. Joan Anton Rechi dirigeix l’escena i Dani España la música, amb Vespres d’Arnadí i l’Ensemble O Vos Omnes, el cor que el festival ha fet resident en aquesta edició.

El gran títol de repertori serà el Nabucco de Verdi en versió concert i en les veus de George Pétean o Anna Pirozzi, acompanyat de l’Orquestra del Teatro Real dirigida per Nicola Luisotti. El festival el clausurarà el 6 d’agost el ballarí cubà Carlos Acosta amb el seu treball més personal: On before, homenatge a la seva difunta mare en què protagonit­za solos i duets en un viatge cap a la mort.

Enguany Peralada dura només un mes i vol convertir-se en una experiènci­a menys massiva: l’ aforament no supera les 1.500 butaques. “Es reforça la lírica i la dansa. És el que el país necessita en el conjunt de festivals”, diu el director artístic, Oriol Aguilà, per a qui sense especialit­zació és difícil transcendi­r l’àmbit estrictame­nt local. “I no ho fem per estratègia sinó per convicció i passió”. Les entrades surten avui a la venda. ■

inco o itos

Direcció: Alauda -ui. de A./a Intèrprets: 0aia Costa, Susi Sán he., -a 1n *area, Mi2el *usta ante Producció: Espanya, 2022 #ra a 'a iliar

Al reconforta­nt i merescut èxit que continua obtenint la guionista i directora Carla Simón amb Alcarràs, el seu segon film, molt probableme­nt s’haurà d’afegir una altra producció d’una realitzado­ra autòctona. En aquest cas es tracta d’Alauda Ruiz de Azúa (Barakaldo, 1978), guardonada autora de curtmetrat­ges que ha obtingut sis premis al Festival de Màlaga amb la seva òpera prima Cinco lobitos. És un llargmetra­tge que no hauria de passar desaperceb­ut en aquests temps de sobrecàrre­ga informativ­a que lògicament es difumina en segons. Argumental­ment parteix d’experiènci­es viscudes personalme­nt, perquè segons ella mateixa ha explicat: “Vaig ser mare d’un nen fa cinc anys i la maternitat va canviar moltes coses a la meva vida, entre les quals, la manera com veia els meus pares”. I matisa que “més que un esdevenime­nt idíl·lic, la maternitat em va semblar un meteorit que va arrasar amb tot i va provocar que les relacions familiars no tornessin a ser les mateixes. La meva família s’havia convertit en una altra”.

La protagonis­ta, Amaia (Laia Costa, que va iniciar el rodatge un any després d’haver estat mare), és una dona d’uns trenta anys que acaba de donar a llum el seu primer fill. Al seu voltant tot sembla que es complica. La vida en parella amb en Javi (Mikel Bustamante) troba dificultat­s quan aquest, a causa d’un nou contracte laboral, ha d’anar a una altra ciutat per fer la seva feina. L’Amaia se sent cada cop més sola i decideix marxar a

 ?? IÖSl ?? La companyia Bayerische Staatsball­ett en una peça de Liam Scarlett
IÖSl La companyia Bayerische Staatsball­ett en una peça de Liam Scarlett
 ?? Bar ealo n Md ?? Monica Bellucci durà un vestit de la diva que no ha fet servir ningú
Bar ealo n Md Monica Bellucci durà un vestit de la diva que no ha fet servir ningú

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain