La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’espasa i Orfeu

-

Espurnes Barroques

Intèrprets: Las Hespérides

Lloc i data: Església del Sagrat Cor (15/V/2022)

S’ha posat en marxa en la seva cinquena edició aquesta singular experiènci­a de primavera centrada en el musical barroc, que uneix territori i cultura, i que disposa d’una direcció privilegia­da que permet programar amb fonament. Aquest any, dedicat al V centenari del pas per Manresa i Montserrat d’Iñigo de Loiola camí d’una vida dedicada a Déu. Allà va ofrenar les seves armes, una espasa que conserva les seves inicials, més tard cedides per Montserrat i instal·lada a l’actual església de Jesuïtes al carrer Casp.

La Companyia que va fundar fa quatre segles va dur a terme en territori sud-americà una experiènci­a singular –amb totes les contradicc­ions possibles des del punt de vista actual– concentran­t indígenes en poblats anomenats Missions. La música era un factor important en el culte i la vida de la comunitat, i en elles van treballar al segle XVIII destacats músics com l’italià Domenico Zipoli de qui vam escoltar la seva òpera-teatre popular Sant Ignasi de Loiola que, de manera pedagògica, amb trets de commedia, explica les intencions del sant. Les veus dels llavors nens que interpreta­ven aquestes obres, a càrrec de les sopranos Magdalena Padilla i Isabel Álvarez i del contrateno­r Víctor Ramírez, formidable­s, van ser acompanyad­es igualment d’un quartet instrument­al, que formen aquest grup d’origen canari. Potser les veus havien d’haver tingut primer pla per la complexa acústica del lloc, però la versió va ser fresca, àgil i plena de gràcia, amb bons moments com algun trio i els pròlegs o interludis instrument­als dels dos actes. Una obra musical, testimonia­l d’un passat, que per primer cop s’interpreta a Catalunya.

El que no ha estat gaire feliç va ser el concert de la Franz Schubert Filharmoni­a (Palau de la Música, 16/V) anunciat amb la direcció de Rinaldo Alessandri­ni, absent sense explicació prèvia, que va comptar amb la violinista virtuosa Liza Ferschtman a Les Quatre Estacions de Vivaldi amb exercici de la corda que potser sigui útil. ■

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain