La Vanguardia (Català-1ª edició)

Brussel·les proposa prorrogar un any més la suspensió de regles fiscals

La Comissió creu que els límits al dèficit i el deute hauran d’esperar al 2023

-

El debat sobre el futur de les normes fiscals de dèficit i deute s’ha de posposar, perquè la Comissió Europea ha decidit que les regles es mantindran almenys fins al 2023, un any més del previst inicialmen­t. Una proposta que Brussel·les farà oficial dilluns vinent i que té lloc per les conseqüènc­ies derivades de la guerra a Ucraïna.

La pandèmia de la covid el 2020 va permetre que la Comissió Europea prengués una mesura sense precedents: relaxar les regles fiscals per evitar errors del passat. L’austeritat aplicada, que va portar a emprendre retallades massives durant la crisi econòmica i financera, no es podia tornar a repetir amb la caiguda històrica del PIB provocada per la pandèmia i les restriccio­ns d’activitat aplicades per contenir-la.

Així, Brussel·les va decidir que ni el dèficit públic (que s’ha de mantenir per sota d’un 3% del PIB) ni el deute (mai superior a un 60% del PIB) es tindrien en compte temporalme­nt amb l’objectiu que els països poguessin ajudar les seves economies, que havien patit un xoc sense precedents.

Ara, amb la pandèmia gairebé a l’esquena, i en ple debat entre els països de què han de fer a partir de l’any que ve, la invasió russa d’Ucraïna ha obligat a tornar a canviar els plans europeus.

Segons ha avançat el diari britànic Financial Times, i ha pogut confirmar La Vanguardia, hi ha “un consens” perquè la continuïta­t d’aquesta clàusula de flexibilit­at continuï endavant. Es proposarà formalment la propera setmana, coincidint amb la reunió prevista dels ministres de Finances, que seran els primers a començar a parlar sobre això dilluns. Malgrat els intensos debats que hi ha hagut els últims mesos, la Comissió Europea creu que hi ha espai per convèncer els governs dels Vint-i-set d’aquesta necessitat de continuar amb el relaxament de les regles fiscals. De fet, el president espanyol, Pedro Sánchez, s’ha mostrat en diverses ocasions a favor d’aquesta mesura.

El cert és que les últimes previsions econòmique­s, publicades a començamen­ts d’aquesta setmana, adverteixe­n d’un escenari més ombrívol de l’esperat abans de la guerra. Amb una reducció del creixement de fins a un 2,7% del PIB de l’eurozona aquest any i fins a un 2,3% el 2023, gairebé la meitat del previst inicialmen­t al febrer.

Tot i això, el que preocupa sobretot a Brussel·les és la inflació, desbocada des de fa mesos, i que es mantindrà alta durant tot aquest any a causa dels preus de l’energia, segons va anunciar el comissari d’Economia, Paolo Gentilioni. Una preocupaci­ó que es veu agreujada perquè ni tan sols es descarta l’escenari d’un tall total del subministr­ament de gas a Europa per part de Rússia. Una mesura que provocaria una caiguda abrupta de l’economia europea, i pràcticame­nt abocaria la regió a una situació de recessió.

Si amb això no n’hi hagués prou, en l’àmbit fiscal, el suport material i econòmic a Ucraïna, com la tramesa d’armes, l’augment de la despesa en Defensa, així com la reducció de la dependènci­a del gas rus (i que implica, en molts casos, la construcci­ó de noves infraestru­ctures) posa en una situació complicada els països, que necessiten flexibilit­at i aire per prendre moltes decisions de despesa.

La guerra a Ucraïna trastoca els plans per tornar a l’ortodòxia fiscal després de la pandèmia

Malgrat la relaxació de les normes, s’ha advertit Espanya i altres països perquè rebaixin el deute

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain