La Vanguardia (Català-1ª edició)

Escrivá rebutja les crítiques del Banc d’Espanya sobre les pensions

Qualifica l’anàlisi de poc sofisticat i reafirma que el sistema és sostenible

- JAUME MASDEU

Canvi de plans. Ursula von der Leyen conversa amb el comissari d’Economia, Paolo Gentiloni

L’aplicació d’aquesta flexibilit­at donaria, almenys durant un any més, una llibertat als països perquè puguin recórrer a la despesa pública. Si bé és cert que això no significa carta blanca per gastar sense mesura. Els països més endeutats, i malgrat aquesta clàusula, han de continuar vigilants. La Comissió Europea ja va advertir a Espanya, França, Itàlia, Grècia, Portugal i Bèlgica que havien d’anar cap a una reducció de les taxes de deute. Un camí que, segons les previsions econòmique­s, compliran. Tots aquests països la van disminuir, excepte Bèlgica, que té una previsió d’augmentar una dècima.

El primer examen serà la setmana que ve, en espera de com el rebin els països. Espanya i els Països Baixos es van aliar el mes d’abril passat amb una carta conjunta en què van demanar una relaxació de les normes. A la carta demanaven que, per una part, s’havia d’aplicar una sostenibil­itat fiscal i establir camins pressupost­aris específics per a cada país que no impedeixin el creixement. Però també van posar èmfasi en la necessitat d’inversió tant pública com privada, molt especialme­nt en els temps actuals, de gran incertesa, amb la guerra com a incògnita. ●

En qüestió de pensions, el Govern central manté el seu rumb intacte, tant en la determinac­ió de revaloritz­ar-les el gener d’acord amb la inflació, per alta que sigui, com en la seva defensa de la sostenibil­itat del sistema. Les crítiques formulades dimecres pel Banc d’Espanya posant en dubte el sistema es rebutgen de totes passades.

D’entrada, la vicepresid­enta primera i ministra d’Economia, Nadia Calviño, va reiterar ahir que el Govern està compromès amb el compliment de la llei que les actualitza d’acord amb la inflació i que la “nostra gent gran és la que més ha patit la pandèmia, és el moment de donar-li tranquil·litat i suport”. És a dir, revaloritz­ació amb l’IPC tant sí com no.

Tot seguit, el ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, va reafirmar la seva confiança en què el sistema és sostenible i va rebatre les afirmacion­s del Banc d’Espanya en sentit contrari. “Falta sofisticac­ió en l’anàlisi del Banc d’Espanya”, va dir el ministre d’Inclusió, i va argumentar que a l’informe de l’entitat que dirigeix Pablo Hernández de Cos no hi ha res innovador. “No he vist cap element nou que em faci canviar la valoració sobre la sostenibil­itat del sistema de pensions”, va dir Escrivá.

A més, si per assegurar aquesta sostenibil­itat el Banc d’Espanya reclama “mecanismes automàtics d’ajust que adaptin alguns paràmetres del sistema als canvis que hi hagi en les dinàmiques demogràfiq­ues i econòmique­s”, Escrivá replica que aquesta és una anàlisi poc sofisticad­a. “Està demostrat que les regles automàtiqu­es per se tendeixen a fallar”, assegura, i que per això el mecanisme d’equitat intergener­acional incorpora normes més flexibles.

A partir del 2032 el mecanisme d’equitat preveu una revisió cada tres anys per detectar si hi haurà una desviació de la despesa els anys següents. Si fos el cas, es negociaria amb els agents socials una reducció de la despesa en termes del PIB o bé un increment de la cotització o altres fórmules per augmentar els ingressos. Ho deixa obert, fet que segons Escrivá és més coherent amb l’experiènci­a coneguda respecte als mecanismes automàtics a llarg termini, que considera que han demostrat la seva ineficàcia.

Són declaracio­ns que el ministre va fer quan va presentar les dades avançades de l’afiliació a la Seguretat Social de maig, que mostren que continua el bon ritme de creació d’ocupació, amb 217.000 nous afiliats i una acceleraci­ó de la contractac­ió indefinida, especialme­nt entre els joves.

El dimecres 17 de maig hi havia 20.278.000 afiliats a la Seguretat Social, i Escrivá pronostica que “en algun moment d’aquest mes superarem els 20,3 milions d’ocupats”.

Una dada que destaca el ministeri és que continua la bona tendència de la contractac­ió indefini

L’afiliació a la Seguretat Social continua a bon ritme i superarà al maig els 20,3 milions d’ocupats

Augmenten 20 punts els contractes indefinits entre els treballado­rs joves, que passen d’un 39% a un 59%

da, com demostra que un 78% dels afiliats a la Seguretat Social al maig tenen contracte fix, cosa que suposa set punts més de la mitjana registrada els mesos de maig del període 2015-2021.

Aquest increment de la contractac­ió indefinida és més notable entre els treballado­rs joves. El percentatg­e de contractes fixos als menors de 30 anys ha augmentat 20 punts percentual­s respecte a altres mesos de maig, i ha passat del 39% al 59%. Entre els més grans de 30 anys, també hi ha un increment, tot i que més baix, ja que els indefinits passen del 77% al 82%. És cert que els de més edat ja partien d’una situació més favorable, amb més percentatg­es de contractac­ió indefinida. ●

sobre les conseqüènc­ies econòmique­s actuals i a mitjà termini de la guerra d’Ucraïna, especialme­nt en relació amb l’increment dels preus de l’energia i d’algunes matèries primeres, i sobre la “preocupant evolució de la inflació”.

Guindos i Giró també van comentar les previsions de l’organisme encarregat de la política monetària europea pel que fa a l’evolució dels tipus d’interès, com també les conseqüènc­ies de la decisió del BCE de deixar de comprar bons a partir d’aquest estiu. ●

 ?? BOHN THYS / AFP ??
BOHN THYS / AFP
 ?? GeNelaLcTa­T De naTaLUNYa / eP ?? Luis de Guindos i Jaume Giró
GeNelaLcTa­T De naTaLUNYa / eP Luis de Guindos i Jaume Giró

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain