La Vanguardia (Català-1ª edició)

Inflació i pobresa

- Josep Oliver Alonso

Sembla que el pic del xoc inflaciona­ri a Espanya l’hem deixat enrere. I a partir de l’estiu s’esperen reduccions en l’avanç de l’IPC fins que, si no hi ha més impactes alcistes en energia o aliments, convergeix­i al 2%, l’objectiu del BCE el 2024. Però no us confongueu: una cosa són els augments en preus i una altra el nivell absolut dels béns i serveis que cal adquirir. És una distinció rellevant perquè l’estructura de la despesa va per barris, de renda familiar s’entén.

Abans de la crisi energètica i de la guerra, l’enquesta de pressupost­os familiars de l’INE mostrava que un 20% de famílies de menor ingrés dedicava més d’un 46% del seu consum a despeses d’habitatge, aigua, electricit­at i gas, enfront d’un 32% de les de més renda; també, en aliments i begudes, les llars més pobres gastaven més que els més adinerats (un 19% enfront d’un 15%); finalment, en transports, la situació és la inversa, amb els que menys ingressen destinant proporcion­alment menys despesa que els més rics (un 6,2% i un 11%, respectiva­ment). Afegiu que, l’abril del 2022, l’augment anual de la despesa d’habitatge i energia ha estat d’un insòlit 18,8%, el dels aliments d’un 10,1% i el del transport un 12,8%. I feu les operacions oportunes: tindreu una clara percepció de la duresa amb què la inflació pressiona sobre els que menys guanyen, per als qui el seu IPC ha pujat més que la mitjana (uns 2 punts, fins per sobre del 10%). Sent això greu, tot pot empitjorar: la Comissió estima que el tall de gas rus a Europa faria augmentar els preus a la UE des d’un 6,3% que s’espera per al 2022 a un 9,3%, i d’un l’1,8% a prop d’un 3% el 2023. Finalment, afegiu-hi que, segons l’enquesta de condicions de ida de l’INE, un 21% de les llars viu en risc de pobresa (eufemisme de la Comissió Europea per no dir les coses pel seu nom).

Una cosa semblant passa, també, a la Gran Breta

En gairebé quatre milions de famílies, en què viuen més d’un 27% dels nens espanyols, l’alimentaci­ó és deficient

nya, on el Banc d’Anglaterra ha advertit del dramàtic de la crisi alimentàri­a. Tot i que aquí no en sabem l’abast, ja hi ha evidència anecdòtica que la situació comença a ser greu: els bancs d’aliments a Espanya presenten dificultat­s creixents, per haver de reduir les racions que subministr­en als més necessitat­s. En suma, per ells, pes determinan­t en el seu cistell de consum de la despesa en aliments i en habitatge i energia i creixement disparat d’aquests preus, es resumeixen en el fet que en prop d’uns quatre milions de famílies, en què viuen més d’un 27% dels nens espanyols (2,1 milions), l’alimentaci­ó és deficient o, simplement, escassa.

La pobresa és invisible. No hi ha manifestac­ions ni aldarulls pel repartimen­t d’aliments. Però que no es vegi no vol dir que no hi sigui, amagada, silenciosa i afectada. Amb tot el que passa, les coses no estan bé per a ningú. Però hi ha molts que ho passen realment malament. Hi haurien de fer alguna cosa els governs?

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain