La Vanguardia (Català-1ª edició)

Almirall creix amb la IA

El grup farmacèuti­c destinarà fins a 230 milions d’euros a una aliança amb l’alemanya Evotec en dermatolog­ia

-

El grup farmacèuti­c Almirall va anunciar ahir una aliança amb la companyia alemanya Evotec, especialit­zada en intel·ligència artificial (IA), per desenvolup­ar nous fàrmacs dermatològ­ics, en què preveu invertir fins a 230 milions d’euros.

Evotec és una companyia que cotitza al Nasdaq i a la borsa de Frankfurt que ha desenvolup­at una plataforma que combina l’anàlisi de dades i la investigac­ió científica per descobrir i desenvolup­ar medicament­s. Ha aconseguit tenir una cartera de 200 projectes propis i en copropieta­t amb els grups farmacèuti­cs amb què s’associa, entre els quals les 20 principals empreses farmacèuti­ques del món i més de 800 biotecs i institucio­ns acadèmique­s.

El grup farmacèuti­c que presideix Carlos Gallardo va explicar que l’acord preveu que Evotec s’encarregui de descobrir molècules, fent servir la seva base de dades, i del desenvolup­ament preclínic. Almirall, per la seva banda, dirigirà el desenvolup­ament clínic (les proves en humans) i la comerciali­tzació. La companyia alemanya rebrà un pagament inicial –que no ha estat revelat– i pagaments per la investigac­ió i per acosneguir fites en el desenvolup­ament dels fàrmacs, per un màxim de 230 milions d’euros per programa. Si els medicament­s finalment arriben al mercat, també rebrà royalties d’entre un 5% i un 10% de les vendes netes.

Almirall va destacar que es tracta d’un acord “multidiana” que es preveu focalitzar en malalties greus de la pell, com ara malalties cutànies autoimmune­s, dermatitis atòpica o formes comunes de càncer de pell.

Carlos Gallardo, que va succeir el seu pare, Jorge Gallardo, com a president de la companyia en la passada junta general, va reiterar que la seva estratègia passa per convertir Almirall en referència mundial en dermatolog­ia de prescripci­ó. La companyia, va explicar, vol mantenir el seu esforç en R+D, en què va invertir l’any passat un 9% de les vendes, 74 milions d’euros.

Així, l’empresa també ha signat aquesta setmana un acord de llicència i recerca per desenvolup­ar tractament­s innovadors per al vitiligen amb Inserm Transfert, la filial privada de l’Institut Nacional de Salut i Investigac­ió Mèdica de França.

Amb tot, l’estratègia del grup ha ensopegat amb problemes en la seva filial dels Estats Units, que han perjudicat la seva rendibilit­at i la cotització de l’acció a borsa. Així, en el primer trimestre Almirall va reduir un 31,5% el benefici net normalitza­t, fins als 20,4 milions d’euros, i les vendes netes van pujar només un 1,6%, fins als 219 milions, impulsades per la cartera de productes de dermatolog­ia a Europa, on les vendes van créixer un 31%. A la borsa, l’acció ha baixat un 32% des de l’estiu passat. ●

El grup va destinar l’any passat un 9% de les vendes a l’R+D dermatològ­ica, 74 milions d’euros

 ?? LV ?? Jorge Gallardo (al centre) i el seu fill Carlos (a la dreta), nou president, a la darrera junta d’accioniste­s
LV Jorge Gallardo (al centre) i el seu fill Carlos (a la dreta), nou president, a la darrera junta d’accioniste­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain