La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sanitat demana abstinènci­a sexual als contactes estrets

-

Els contactes estrets

■ de casos positius de la verola de mico “han de reduir tant com puguin les interaccio­ns socials i utilitzar de forma constant la mascareta. Això inclou la indicació d’abstenció de mantenir contactes sexuals (...) durant 21 dies després de l’exposició”, segons el protocol de gestió dels casos de la verola del mico del ministeri de Sanitat. Són contactes estrets les persones que hagin estat a menys d’un metre d’un cas positiu en un espai tancat. brat a Maspalomas (Canàries) on van anar alguns dels casos detectats a Madrid i a Itàlia, segons va informar ahir El País. S’hi afegeixen casos diagnostic­ats a Bèlgica entre els assistents al Festival Darklands d’Anvers.

La verola del mico pot afectar tant homes com dones independen­tment de la seva orientació sexual, han informat aquesta setmana especialis­tes en malalties infecciose­s i salut pública. Pot transmetre’s per gotes respiratòr­ies relativame­nt grans que solen caure a terra a poca distància, per la qual cosa el contagi requereix un contacte estret.

Ni està demostrat ni es descarta que pugui transmetre’s per via sexual, ha informat l’OMS, ja que una relació sexual requereix un contacte estret que pot permetre la transmissi­ó respiratòr­ia.

El motiu pel qual l’episodi actual a Europa afecta sobretot homes que tenen sexe amb homes és que en aquest col·lectiu s’han produït episodis de contagi múltiple.

“Una proporció notable dels casos recents al Regne Unit i a Europa s’han detectat en homes homosexual­s i bisexuals, per tant els animem especialme­nt que estiguin atents als símptomes i busquin ajuda si estan preocupats”, ha declarat en un comunicat Susan Hopkins, directora mèdica de l’agència Ukhsa. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain