La Vanguardia (Català-1ª edició)

Eivissa es blinda contra les festes il·legals

El Consell tornarà a infiltrar joves aquest estiu per detectar aquesta mena d’activitats

- NEK NE D. HERMOSO

Eivissa vol deixar de ser el paradís de les festes il·legals que han començat a proliferar en mansions de luxe, amb drogues i prostitute­s en molts casos, al marge del circuit del lleure nocturn. Les festes es publiciten a través de WhatsApp o de Telegram i és fàcil aconseguir els telèfons de contacte a les zones de marxa de l’illa. El Consell d’Eivissa va infiltrar l’any passat diversos joves per intentar parar aquesta activitat i l’informe deixa clar el sofisticat sistema que han organitzat per evitar els controls policials i administra­tius.

L’informe presentat pels detectius narra la facilitat amb què es pot participar en aquestes festes: s’estableix un primer contacte en un bar, faciliten un número per comunicar-se per WhatsApp i, a partir d’aquí, cal enviar un bizum amb una part de l’entrada, 100 euros en alguns casos amb tot inclòs. Una vegada confirmada la tramesa, els organitzad­ors envien un missatge amb un punt de trobada on els espera un transfer que els porta a la mansió on se celebra la festa. Allà paguen en efectiu la resta de l’entrada.

A les festes, normalment en habitatges de luxe amb piscina, hi ha barra lliure i dj, alguns dels que abans treballave­n en el lleure nocturn. S’ha detectat la presència de prostitute­s i tràfic de drogues. “Hi ha organitzac­ions que es dediquen a això amb una gran rendibilit­at”, assenyala el president del Consell d’Eivissa, Vicent Marí.

Marí explica que la tasca dels infiltrats va ser molt útil l’any passat fins al punt que aquest any han decidit ampliar el servei i el Consell destinarà 150.000 euros a ampliar el nombre de joves que tractaran d’informar de l’activitat. L’any passat es van detectar mig centenar de festes il·legals a les quals es va enviar la policia perquè obrís expedients. “Volem erradicar aquesta activitat perquè dona una mala imatge d’una marca, Eivissa, que hem de cuidar”, assenyala.

La voluntat d’acabar amb aquesta activitat ha portat el Govern balear a aprovar un decret llei que endureix les sancions per aquests negocis il·lícits. Els assistents a les festes il·legals que siguin caçats in fraganti pagaran una sanció de 300 euros, però les multes s’estenen a tots els que participen en la festa, incloent-hi els cambrers o djs, els qui l’organitzen i els propietari­s de l’habitatge on se celebra.

El nou decret llei multa amb 300.000 euros el propietari de la casa, i amb 300, els assistents

Aquesta és una de les grans novetats del text. “El propietari d’un habitatge no pot desentendr­e’s del que passi allà”, assegura el president d’Eivissa, que diu que moltes mansions pertanyen a ciutadans estrangers o a empreses internacio­nals.

La consellera de Presidènci­a del Govern balear, Mercedes Garrido, precisa que el nou decret llei aprovat permet no només multar amb 300.000 euros el propietari de la casa sinó que, a més, en el cas que es tracti d’un habitatge turístic, se li podrà retirar la llicència de manera cautelar. Si a més els veïns denuncien sorolls i molèsties, serà un agreujant.

Garrido alerta que les festes il·legals no només provoquen problemes de competènci­a deslleial i de desordres; afegeix que, en ocasions, són un focus d’insegureta­t. De fet, l’any passat es va produir un fet greu en una de les mansions que acollien un d’aquests muntatges. Un ciutadà italià va disparar cinc trets a un compatriot­a. El president d’Eivissa esmenta aquest fet greu i explica que és imprescind­ible anar al límit per evitar que aquesta activitat s’estengui, cosa que ha anat succeint durant els anys de la pandèmia, amb el lleure nocturn tancat per les mesures anticorona­virus. ●

 ?? SERGI  G. CAÑIZARES / EFE ?? Ambient nocturn al port d’Eivissa i al barri de La Marina en activitats legals
SERGI G. CAÑIZARES / EFE Ambient nocturn al port d’Eivissa i al barri de La Marina en activitats legals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain