La Vanguardia (Català-1ª edició)

La coartada del ministre francès

Damien Abad, acusat de violació, esgrimeix la discapacit­at com a defensa

- Lara rr a

El segon mandat d’Emmanuel Macron ha començat amb problemes. Ja li va passar després d’arribar a l’Elisi, el 2017. La formació del nou govern es va demorar unes quantes setmanes, en part per buscar l’equilibri polític, però també per sotmetre a un sever escrutini la vida dels ministres i evitar descobrir-los esquelets als armaris. I això és justament el que ha passat amb Damien Abad, flamant titular de la cartera de Solidarita­ts, Autonomia i Discapacit­ats. Dues dones l’acusen de sengles violacions, fa més de deu anys. Per bé que al seu dia la justícia va arxivar els casos, ara han reaparegut i posen en un compromís l’interessat, el president de la República i la primera ministra, Elisabeth Borne.

La situació és delicada pels fets en si mateixos i pels arguments exculpator­is esgrimits pel ministre. Abad, natural de Nimes, de 42 anys i fill d’una família d’exiliats espanyols, no és un polític qualsevol. Fa només pocs dies va ser presentat com la demostraci­ó de la capacitat inesgotabl­e de Macron d’atreure figures de la dreta. La passada legislatur­a el ministre avui en conflictes era el cap del grup parlamenta­ri dels Republican­s (LR), l’oposició conservado­ra. El seu pas al bàndol de Macron va irritar d’allò més els seus antics correligio­naris.

Una de les acusadores d’Abad és identifica­da com a Chloé en la informació que va llançar el mitjà digital Mediapart, especialit­zat a destapar escàndols. La trobada amb Abad hauria tingut lloc una nit del 2010 en un bar parisenc. S’havien conegut en un casament i intercanvi­at missatges. La cita va acabar amb la proposta d’una copa de xampany. La noia va confessar haver patit un black- out ( apagada). Sospita que va ser drogada. Es va despertar l’endemà al matí a l’habitació d’un hotel, en roba interior i molt marejada.

El segon incident es remunta al 2011. Una altra dona, Margaux, assegura haver tingut una relació sexual amb Abad de manera forçada. Ell li va imposar una penetració anal, malgrat que ella la rebutjava, i va intentar que li fes una fel·lació. Cap de les denúncies no va prosperar a causa de la falta de proves suficients o declaracio­ns inconsiste­nts de les presumptes víctimes, segons la Fiscalia.

En un comunicat, Abad va negar de manera categòrica les acusacions i va insistir que sempre ha tingut relacions sexuals consentide­s. Sense vergonya ni pudor, el ministre va esgrimir la seva pròpia discapacit­at com a coartada i va baixar al terreny del detall. El ministre pateix artogripos­is, una malaltia rara, congènita, que impedeix el desenvolup­ament muscular a les extremitat­s. Abad va precisar que “en la meva situació, l’acte sexual no pot tenir lloc més que amb l’ajuda i la benevolènc­ia de la meva companya”. “M’és impossible imposar una o una altra pràctica, un o un altre gest –va afegir–. Si no és amb el consentime­nt i la participac­ió plena i sencera de l’altra part, no hi ha res possible”. Per tot això, va posar èmfasi en la impossibil­itat, ateses les seves limitacion­s físiques, que pogués haver drogat, transporta­t, despullat i violat una dona inconscien­t.

En una primera reacció, la cap del Govern va dir que s’havia assabentat per la premsa de les acusacions contra Abad. Borne va recalcar que “en totes les qüestions d’assetjamen­t, d’agressions sexuals, no hi pot haver cap impunitat”. La primera ministra va recordar que l’afer havia estat arxivat, però va puntualitz­ar que si la justícia ho torna a investigar “es trauran totes les conseqüènc­ies”. Hores després, un comunicat del palau de Matignon va corregir lleugerame­nt el tret i va matisar que les conseqüènc­ies arribaran si la justícia pren

El ministre argumenta que, per les seves limitacion­s físiques, no pot fer l’amor sense “l’ajuda de la companya”

Abad era el líder de la dreta a l’Assemblea Nacional, però Macron el va aconseguir atreure per al nou Govern

una decisió. En principi, doncs, preval la presumpció d’innocència.

Les revelacion­s, propícies al sensaciona­lisme i als comentaris amb sorna, són inoportune­s perquè hi ha eleccions legislativ­es el 12 i 19 de juny, vital perquè Macron disposi d’una majoria que li faciliti governar. Abad era un trofeu guanyat a la dreta i ara es pot convertir en una hipoteca.

 ?? L                    L ??
L L

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain