La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una teoria preocupant i perillosa

-

Diversos informes assenyalen que els últims tirotejos produïts als EUA han estat inspirats per la teoria racista anomenada del gran reemplaçam­ent. Aquesta teoria conspirano­ica afirma que la població blanca està sent objecte d’un genocidi per ser reemplaçad­a per immigrants i refugiats. Una idea infame que ha anat guanyant terreny entre els supremacis­tes blancs dels Estats Units, encara que el seu origen és a Europa, a partir del pensament que s’està fomentant d’una “invasió” d’immigrants per relegar els blancs a ser una minoria.

El jove autor de la mort de deu afroameric­ans a Buffalo fa uns dies es va inspirar en aquesta boja teoria que es basa en gran part en un assaig publicat el 2011 pel francès Renaud Camus, que afirmava que França i Europa viuen una invasió d’immigrants procedents d’Àfrica i l’Orient Mitjà –més dòcils i controlabl­es, segons aquesta teoria– per reemplaçar la població nativa europea. Aquesta idea ha estat assimilada per moviments d’ultradreta europeus i americans i propagada per cadenes de televisió conservado­res. A més de l’atemptat de Buffalo, va inspirar també l’atac supremacis­ta a Christchur­ch (Nova Zelanda) que va causar 51 morts en dues mesquites el 2019, i el que es va perpetrar en un centre comercial d’El Paso (EUA), amb 21 morts.

La teoria del gran reemplaçam­ent, els seguidors més racistes de la qual acusen els jueus d’estar darrere d’aquest suposat pla de substituci­ó, ve de la vella idea que les elits liberals estan intentat destruir la raça blanca. Aquesta creença és vista per molts com una amenaça directa que fa necessària una defensa violenta dels blancs. Aquesta ideologia no té el nucli en les persones que ataca, sinó en el principi que intenta preservar, i s’alimenta de la seva desconfian­ça en els mitjans, l’educació i la ciència.

El preocupant és que ja no es tracta d’una boja idea marginal. Cada vegada és més popular i, per tant, més perillosa, perquè una teoria com aquesta només pot provocar més violència. Joe Biden ha afirmat que el supremacis­me blanc “és un verí al cos de la política nord-americana” i ha parlat de “terrorisme nacional”. És urgent prendre mesures contra aquesta teoria xenòfoba que s’expandeix per xarxes socials i a la qual donen suport els partits d’extrema dreta, com ara Vox.

És necessari que els sistemes democràtic­s aturin aquest discurs de l’odi cada vegada més present en l’escena mediàtica i política. Un odi que s’està traduint en atacs violents, als EUA i en altres llocs del món, per un supremacis­me que defensa que al planeta hi ha una jerarquia racial en la qual ells han de ser a dalt de tot. Preocupant i perillós. ●

El gran reemplaçam­ent afirma que hi ha un pla per convertir els blancs en una minoria

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain