La Vanguardia (Català-1ª edició)

Madrid busca el pacient zero de la verola del mico mentre augmenten els casos

-

He treballat en molts llocs, però em feien fora perquè no entenien que em passés això”.

A la consulta de la doctora Villalba, Herrero, pare d’una nena de sis anys, assenyala el relleu del cable que circula pel seu coll. “Per on passa també és una cosa que em pregunto jo”, diu. Assegura que, malgrat que es permet sortir més, encara sent nervis quan pensa en el moment en què pot arribar el pròxim episodi. En principi continuarà injectant-se bòtox cada tres mesos, per bloquejar els músculs del cap, i a casa té oxigen i l’Imigran (un medicament que contreu els vasos sanguinis del crani i alleuja els símptomes de la cefalea), que s’injecta cada vegada que es reprodueix l’ara no tan intensíssi­m dolor. Mentrestan­t, va setmanalme­nt a la consulta, en què la neuròloga va modulant amb una tauleta, mitjançant bluetooth, els paràmetres d’intensitat d’estimulaci­ó dels elèctrodes, i va pujant a poc a poc fins que troba el punt idoni.

Herrero espera que el tractament millori la seva situació, que li proporcion­i una nova vida menys dolorosa. “És la meva il·lusió, és un somni”, elucubra. La teràpia no aspira a eliminar el dolor, sinó a reduir el nombre i la intensitat dels episodis.

Glòria Villalba participa aquesta setmana en el 15è Congrés Mundial de la Societat Internacio­nal de Neuromodul­ació, que reuneix a Barcelona 1.500 profession­als de la salut, científics, investigad­ors, enginyers o desenvolup­adors de dispositiu­s. El simposi se celebra amb el lema “Neuromodul­ació: de la teoria científica a la teràpia revolucion­ària”. Segons Villalba, en qüestió de pocs anys, pacients com Alberto Herrero no hauran d’anar a la consulta per ajustar la intensitat dels elèctrodes. Aviat, afirma, aquesta operació podrà efectuar-se a partir de wifi, amb el pacient i el metge a qualsevol lloc. ●

La malaltia no és freqüent, però entre un 10% i un 20% dels afectats no responen als tractament­s

Els casos de la verola del mico continuen en augment, tant a Espanya, amb vuit comunitats amb casos –almenys, sospitosos–, com a Europa, amb nou països afectats. Madrid, amb 30 casos positius (confirmats per PCR) i 39 en estudi, continua buscant el pacient zero, l’origen del brot, i la relació entre la sauna on es va originar el gran brot de Madrid i la macrofesta celebrada a les Canàries a primers de maig.

“Cal valorar les dates de quan es va produir la festa a les Canàries, que és d’on sembla que parteix, i després a la sauna madrilenya”, va explicar el conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Enrique Ruiz Escudero. Per la seva part, la conselleri­a de Sanitat del Govern canari va deixar entreveure ahir que no està tan clara la vinculació entre el Gay Pride de Maspalomas, que va congregar 8.000 persones, amb el focus de Madrid: només un dels dos casos de verola del mico detectats a les Canàries està vinculat amb el Gay Pride de Maspalomas.

Aragó va notificar ahir un nou cas sospitós, que s’afegeix als detectats a Catalunya (1), Castella-la Manxa (2), Canàries (2), Andalusia (5), Galícia (1), País Basc (1) i especialme­nt Madrid. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain