La Vanguardia (Català-1ª edició)

Estrès moral: a qui deu lleialtat a la feina?

Cada cop més empreses disposen de canals per denunciar anònimamen­t violacions ètiques o assetjamen­ts

-

Posi’s en situació: vostè treballa en una empresa de cibersegur­etat capdavante­ra i descobreix que les dades que manipula han estat extretes sense el consentime­nt de les persones a les quals fan referència. N’alertaria? I si els directius de la companyia no prenen mesures, ho faria públic a costa de perdre la seva feina? Si el que descobreix és que el programa informàtic que ven la seva empresa a diferents països s’està utilitzant per espiar els ciutadans, n’alertaria? I si això suposés haver-se d’exiliar com Edward Snowden o pogués desencaden­ar una guerra?

Aquests i altres dilemes van plantejar fa uns dies un grup de vuit estudiants del grau de Ciències i Enginyeria de Dades de la UPC i de Filosofia de la UB als seus companys de classe a l’assignatur­a d’ètica per debatre on són les línies vermelles a l’exercici profession­al i reflexiona­r sobre l’impacte de convertir-se en avisadors de violacions ètiques.

I l’exercici va deixar molt clar el difícil equilibri de lleialtats que entra en joc en aquestes circumstàn­cies i la pressió i l’estrès que ocasionen els conflictes ètics dels treballado­rs a l’hora de fer feines que xoquen amb els seus propis valors. Com van evidenciar les respostes dels estudiants i del parell de professors que van participar en aquest debat a classe –Eva Vidal i Jordi Cortadella–, no és el mateix alertar d’una mala praxi si un no té problemes de diners (83% ho faria) que si aquella feina és l’única font d’ingressos de la família (només un assistent n’alertaria) o si la revelació comporta haver-se d’exiliar (un 94% no actuaria).

Més enllà dels principis ètics, el context individual i familiar i les conseqüènc­ies de l’acció són peces clau a l’hora de fixar on són les línies vermelles de cadascú.

“Quan l’empresa ens força a fer una cosa que no considerem ètica es produeix estrès moral perquè un no es deu només a la seva ètica, als seus valors, sinó també a la supervivèn­cia personal i profession­al”, diu el psicòleg Rafael San Román. I emfatitza que, “tot i que existeix un biaix psicològic pel qual pràcticame­nt tots pensem que som molt bons i que sempre triaríem el camí moralment més correcte, a l’hora de la veritat sovint escollim el menys dolent, i quan el perjudici personal és molt greu no s’opta pel bé comú sinó per la pròpia supervivèn­cia”.

Perquè, a qui deu un lleialtat en la feina? A l’empresa? A la família? A la societat? A un mateix? “Costa molt de ser feliç amb mala consciènci­a, però també et pots autoengany­ar, justificar la teva decisió i silenciar la teva consciènci­a”, va opinar la Mireia a la classe d’ètica. I des de l’àmbit de la psicologia, San Román explica que aquests són els mecanismes de defensa que les persones utilitzem per gestionar l’estrès i l’angoixa que s’activa davant aquests dilemes ètics, en especial quan l’opció escollida no és la que creiem millor però sí la que més ens convé. “Pensar que no és tan greu, que tothom ho fa, que està justificat per les conseqüènc­ies que tindria l’altra opció, mirar cap a un altre costat, dir que ja esmenarem en el futur la decisió... tot això són mecanismes que utilitzem per defensar-nos del malestar moral”, detalla el psicòleg d’ifeel.

I remarca que aquest estrès moral no és una cosa nova ni restringit als tecnòlegs. “La deontologi­a profession­al ens afecta tots, tot i que hi ha profession­s, com les sanitàries, els mestres, els tecnòlegs, els advocats o els periodiste­s en què és més present o es plantegen situacions més greus”.

Massimo Begelle, director regional per a Espanya i Itàlia de Top Employers Institute –companyia que certifica les empreses líders en gestió de personal– apunta que avui els treballado­rs, en especial els de perfil tecnològic, “no només volen un tracte decent sinó també que estigui alineat amb els seus valors individual­s”. Per això, diu, un 73% de les companyies Top Employers a Espanya tenen en compte les aportacion­s dels seus treballado­rs a l’hora d’establir els seus estàndards ètics (fa dos anys eren només un 55%), i pràcticame­nt totes (97%) disposen de canals per denunciar de manera anònima les possibles violacions ètiques, situacions de discrimina­ció o d’assetjamen­t. “Tot i això, tenir implantats aquests canals pels quals les denúncies arriben a comitès d’ètica interns no és suficient; les companyies han de canviar la seva cultura corporativ­a per fomentar que els treballado­rs se sentin lliures per denunciar, cosa que no sempre passa per la por de patir represàlie­s”, diu Begelle.

Segons una directiva europea del 2019, totes les empreses de més de 50 treballado­rs haurien de disposar de mecanismes interns de comunicaci­ó on poder denunciar de manera anònima males praxis o violacions ètiques. Ara per ara, només Portugal, Suècia i Dinamarca l’han desenvolup­at en la seva legislació nacional. En el cas d’Espanya, el govern va presentar al març l’avantproje­cte de la llei que l’haurà de regular.

“Està bé fomentar la figura dels avisadors, tenir canals dins de l’empresa perquè actuïn i que les lleis els protegeixi­n, però la denúncia ètica tampoc no pot ser una obligació”, van reflexiona­r alguns alumnes de la UPC. Eva Vidal, enginyera en Telecomuni­cacions i professora de la UPC que imparteix amb Begoña Román, professora de filosofia de la UB, aquesta assignatur­a quadrimest­ral d’ètica en el grau de Ciències i Enginyeria de Dades, emfatitza la importànci­a que aquests futurs enginyers –“que d’aquí no res modelaran el món des de les empreses”– tinguin coneixemen­t de l’impacte ambiental, social i econòmic de les seves decisions “per poder-les ponderar i saber on posen les línies vermelles”.

I explica que aquesta experiènci­a –que finalitzar­à amb l’elaboració d’un blog i un decàleg sobre tot el que hauria de saber d’ètica un enginyer de dades– és un pla pilot de la UPC per incorporar aquest coneixemen­t a tots els graus. ●

Rafael San Román: “Si el perjudici és greu, no sempre s’opta pel bé comú sinó per la pròpia supervivèn­cia”

“Costa molt ser feliç amb mala consciènci­a, però també et pots autoengany­ar”

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Alumnes d’Enginyeria de Dades de la UPC i de Filosofia de la UB debaten sobre límits ètics
MANÉ ESPINOSA Alumnes d’Enginyeria de Dades de la UPC i de Filosofia de la UB debaten sobre límits ètics

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain