La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Assemblea per al Clima proposa eliminar vols quan hi hagi una alternativ­a amb tren

-

Els vols domèstics amb avió a Espanya haurien de ser reduïts al mínim quan hi hagi alternativ­es amb tren; les companyies elèctrique­s haurien d’invertir els beneficis extraordin­aris obtinguts aquests anys a fomentar les energies renovables, i s’haurien de fomentar i incentivar els productes, cultius i aliments amb menys impacte ambiental i de proximitat. Són algunes de les 185 propostes que van ser votades ahir a l’Assemblea Ciutadana per al Clima, un grup de 100 persones escollides a l’atzar, independen­ts i representa­tives de tot Espanya, que va acabar les seves sessions per aportar solucions per combatre el canvi climàtic. Altres propostes votades van ser la reducció de les macrograng­es de la indústria agroalimen­tària i que les empreses obtinguin beneficis fiscals per fomentar el teletrebal­l per racionalit­zar els desplaçame­nts.

L’assemblea assumeix clarament la idea que el ciutadà ha de ser informat dels impactes climàtics dels diferents productes i aliments, i que és necessari “promoure polítiques públiques que potenciïn la producció i el consum local i de proximitat a tots els sectors en què sigui possible” (alimentaci­ó, tèxtil o mobiliari). La proposta 43 era un “canvi de model de producció animal que promovia la ramaderia extensiva agroecològ­ica vinculada al territori i limitava i reduïa progressiv­ament la ramaderia industrial (macrograng­es i anàlegs)”.

El resultat d’aquesta experiènci­a de participac­ió ciutadana donarà lloc a la redacció d’unes conclusion­s que seran lliurades al Govern i al Congrés. Totes sis sessions de treball de l’Assemblea (les últimes de les quals es van celebrar ahir de manera presencial a Madrid) s’han organitzat en cinc àrees temàtiques. Cada assembleis­ta tenia ahir cinc paperetes i per a cada proposta havia d’indicar si hi estava a favor, en contra o si se n’abstenia. Després es va fer el recompte. Després de la votació se’n farà una edició i ordenació per conèixer els resultats i saber el grau de suport a cada proposta concreta. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain