La Vanguardia (Català-1ª edició)

Millor ser profeta a la teva terra

Mbappé segueix al PSG per una qüestió política, per França i Qatar, i de projecte personal

-

La prolongaci­ó del contracte de Kylian Mbappé al PSG és una gran victòria per a Qatar, l’amo del club parisenc, però sobretot omple de satisfacci­ó França, començant pel seu reelegit president, Emmanuel Macron. La continuïta­t del davanter s’havia convertit, en els dos casos, en una qüestió d’Estat. L’emirat gasístic del Golf es jugava la seva imatge, a pocs mesos del Mundial en el qual és amfitrió. França, sempre desitjosa de cuidar la seva autoestima nacional, organitza al 2024 els Jocs Olímpics de París.

“La renovació de Mbappé no és una qüestió de diners; és sobretot una qüestió política, d’ego i de projecte”, va assenyalar a La Vanguardia Jean Baptiste Geagan, expert en geopolític­a de l’esport, que acaba de publicar, al costat de Clément Pernia, un nou llibre, La République du foot. “El Reial Madrid li proposava de ser el millor jugador del món en el millor club del món –va assegurar Geagan–. El PSG li proposava de ser el millor jugador del món en el nou PSG, escriure la història del club (sobretot si guanya la Champions), marcar la història de la ciutat i del país”.

“Si es queda aquí, és per París 2024”, va acabar l’assagista, qui va aventurar que Mbappé podria ser qui porti la bandera en la cerimònia d’inauguraci­ó, un privilegi que només ha tingut un altre futbolista francès, Michel Platini, en els Jocs d’Hivern d’Albertvill­e, el 1992.

S’ha filtrat, en efecte, que Macron i Mbappé tenen una relació cordial i es comuniquen amb freqüència. És més que probable que el president de la República hagi tractat amb el jugador sobre el seu futur profession­al i que li hagi aconsellat ser profeta a la seva terra en comptes de buscar la glòria a la capital d’Espanya. Macron, que va ser banquer d’inversions i ministre d’Economia, és molt sensible a un concepte com el nation branding (marca de país). Des que va arribar a l’Elisi, Macron organitza cada any una conferènci­a, Choose France (escollir França), per atreure inversions estrangere­s. La prolongaci­ó del PSG s’inscriu totalment en aquesta filosofia.

Com era d’esperar, la premsa francesa va reaccionar exultant. Alguns mitjans, com Le Monde, es van mostrar perplexos per la resposta tan furibunda de l’entorn del Madrid i del president de la Lliga espanyola, Javier Tebas. Amb tot, L’Équipe va adoptar un to nacionalis­ta i bastant cruel. “França, 2 – Espanya, 0, va titular ahir en portada. Al·ludia al rebuig de Mbappé de l’oferta del Reial Madrid i de la derrota del Barça a la final de la Champions femenina davant l’Olympique de Lió. Per al diari esportiu, el golejador del PSG hauria de guanyar la Palma d’Or al festival de Canes per haver protagonit­zat la millor pel·lícula de suspens.

Le Parisien, el diari més popular a la capital, va ser també entusiasta però més seriós en l’anàli

 ?? ?? Nasser al-Khelaifi, president del PSG, es va fotografia­r amb Mbappé dissabte sostenint una samarreta amb l’any de renovació: 2025
Nasser al-Khelaifi, president del PSG, es va fotografia­r amb Mbappé dissabte sostenint una samarreta amb l’any de renovació: 2025

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain