La Vanguardia (Català-1ª edició)

El capital risc punxa la bombolla de les valoracion­s de ‘start-ups’ europees

Lluny de les turbulènci­es dels EUA, algunes valoracion­s cauen a la meitat

-

L’ecosistema digital europeu comença a notar les turbulènci­es que viu el sector tecnològic dels Estats Units, que ha vist caure el Nasdaq un 30% des de començamen­t d’any i ha protagonit­zat acomiadame­nts massius en empreses emergents de Silicon Valley (l’última, Caravana, amb la retallada de 2.500 llocs de treball).

A Europa la situació no ha aribat a la mateixa gravetat, tot i que els inversors adverteixe­n un canvi de cicle. “Hem arribat al final de la bombolla”, indica Lina Chong, inversora del fons berlinès Target Global, amb delegació a Barcelona. Chong explica que les valoracion­s de les empreses emergents havien aconseguit màxims els últims anys. “L’elevada liquiditat al mercat i l’interès per la digitalitz­ació arran de la pandèmia havien inflat les operacions. Si el més habitual era valorar una empresa emergent de software tecnològic, multiplica­nt per 10 o 15 vegades els seus ingressos, els últims dos anys s’havien arribat a duplicar aquests valors, o fins i tot més”. La tendència ha acabat. Els últims mesos, els múltiples són del 5 o 6”.

Ho constata Carlos Blanco, fundador d’Ecomenda VC. “Les valoracion­s estan caient a la meitat en empreses emergents de software (SaaS) i serveis a empreses (B2B). Els últims dos anys, els múltiples se situaven entre 30 i 50, i ara, estan entre el 8 o el 15”. Tot i això, per l’inversor barceloní, l’ecosistema no està vivint el final d’una bombolla, sinó correccion­s del mateix mercat davant “creixement­s exagerats” de les valoracion­s.

Els fons inversors, que són clau per finançar el creixement d’aquestes empreses digitals, són sensibles a la conjuntura i, en especial, a l’evolució de les borses. “El capital risc que inverteix en empreses emergents es nodreix d’aportacion­s d’inversors de tota mena: de societats familiars i també de grans corporacio­ns, que alhora destinen part dels seus recursos a la inversió en borsa. Si cau, és normal que exigeixin més prudència en la resta de les seves inversions”, raona Chong. Per Aniol Brosa, soci TIC de la gestora Inveready, “les contraccio­ns macroeconò­miques sempre acaben impactant en el capital risc, per això ara anem amb més cautela”.

La prudència que exigeixen els inversors es tradueix en la caiguda de les valoracion­s, però també en l’exigència d’una política de despesa més conscient als emprenedor­s, apunta Chong.

A Europa no s’han vist acomiadame­nts massius com a Silicon Valley, però sí que n’hi han hagut uns quants casos. Com ara el d’Hopin, una plataforma britànica de videotruca­des, que ha retallat 138 llocs de treball (un 12% de la plantilla) o també la britànica Pollen (200) i les firmes sueques Kry, Trustly o Storytel, amb més d’un centenar d’acomiadame­nts cada una, segons el portal Layoffs.fyi.

A Espanya fins ara no hi ha hagut acomiadame­nts a aquest nivell, però les inversions es fan amb més cautela. Ho explica Carlos Blanco i també Oriol Pinya, soci d’Abac Capital i president de l’associació de capital risc Spain

Cap (antiga Ascri). “És evident que el mercat privat viu un moment de correccion­s pels vincles amb els mercats cotitzats. La incertesa provoca que ara l’inversor mediti més les inversions i miri amb més detall cada operació”, apunta.

Malgrat el nou escenari de prudència i menys accés a finançamen­t, els fons creuen que és un bon moment per invertir. “Ara, podem fer operacions a preus més baixos en projectes que són igual d’interessan­ts”, conclou Lina Chong, alhora que admet que en aquest moment, les més perjudicad­es seran les empreses emergents, perquè rebran menys diners. ●

La baixada de la borsa i la incertesa augmenta la cautela dels inversors de capital risc

Aquesta proposta és molt inferior a la defensada pel ministeri de Seguretat Social que planteja pagar un 30,6%. Amb aquest pla del Govern, dels 3,2 milions de declarants per activitats econòmique­s en l’IRPF el 2019, 2,1 milions s’estalviari­en uns 800 euros anuals, però més d’un milió pagarien 6.000 euros anuals més.

Al document de La Cambra es constata que a “Europa el model de regulació més comuna estableix que els autònoms contribuei­xin amb una quota proporcion­al al rendiment net del negoci, amb tipus d’entre un 20-25%”.

Per això, el seu objectiu és equiparar la pressió fiscal, que inclou cotitzacio­ns, Seguretat Social i IRPF, que paguen els treballado­rs del règim general a la que abonen els treballado­rs autònoms. La Cambra estima que la proposta del Govern central portaria els autònoms a patir una pressió fiscal d’un 44%, molt per sobre del 35% que paguen els assalariat­s.

L’estudi de la Cambra proposa un canvi de perspectiv­a que prevegi l’“heterogene­ïtat” del col·lectiu d’autònoms i identifica tres categories: empresaris/autònoms, profession­als i persones treballado­res per compte propi. Per tant, es tracta d’actuar de manera discrimina­da i evitar situacions que aboquin els col·lectius d’autònoms més vulnerable­s a l’economia submergida. ●

La institució proposa tres categories: empresaris, profession­als i treballado­rs

 ?? H ?? Una imatge de la plataforma de videotruca­des Hopin, que ha acomiadat un 12% de la plantilla
H Una imatge de la plataforma de videotruca­des Hopin, que ha acomiadat un 12% de la plantilla

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain