La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cent milions de persones forçades al desplaçame­nt per la violència

- ROSA M. BOSCH

Les guerres, les persecucio­ns i altres tipus de violència han obligat 100 milions de persones a abandonar les seves llars. És la xifra més elevada que s’ha registrat mai, un deplorable rècord, va alertar ahir l’Alt Comissiona­t de les Nacions Unides per als Refugiats (Acnur).

La invasió russa d’Ucraïna, a més dels sagnants conflictes a Etiòpia, Burkina Faso, l’Afganistan, la República Democràtic­a del Congo, Nigèria o Birmània, estan al darrere d’aquest alarmant nombre, que inclou tant les persones que han marxat a l’estranger per sol·licitar protecció internacio­nal, al voltant de 47 milions, com els desplaçats dins dels seus propis països, més de 53 milions.

En només sis mesos, l’Acnur ha registrat un increment de deu milions més de dones, homes i nens obligats al desplaçame­nt per intentar evitar la mort. Només la guerra a Ucraïna ha provocat “sis milions de moviments de refugiats i ha desplaçat vuit milions de persones dins del país”, va alertar l’Acnur.

Filippo Grandi, alt comissiona­t de l’ONU per als Refugiats, va mostrar ahir satisfacci­ó per la “resposta internacio­nal” cap a les víctimes de la guerra a Ucraïna, alhora que va reivindica­r “una mobilitzac­ió semblant a favor de totes les crisis al món” i va instar a “despertar consciènci­es per resoldre i prevenir conflictes destructiu­s”.

Per entendre la dimensió de la tragèdia, l’Acnur va subratllar que aquests 100 milions de persones “equivalen a l’1% de la població mundial”, un nombre d’éssers humans “que es podria equiparar a la població del catorzè país més poblat del món [Egipte]”.

Cal subratllar que aquest recompte no inclou les poblacions que també s’han vist obligades a abandonar el lloc de residència per l’impacte de catàstrofe­s i desastres naturals, que a finals del 2021 sumaven gairebé sis milions de persones, segons un estudi dut a

L’Acnur alerta d’un trist rècord per la guerra a Ucraïna i altres conflictes bèl·lics

terme per l’Internal Displaceme­nt Monitoring Centre (IDMC). ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain