La Vanguardia (Català-1ª edició)

Donetsk vol crear un tribunal per als defensors ucraïnesos d’Azovstal

Cadena perpètua per al primer militar rus jutjat a Ucraïna per crims de guerra

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Co s o s

Rússia vol fer com Ucraïna: acusar també l’adversari de crims de guerra i jutjar els seus militars. El líder prorús de l’autoprocla­mada República Popular de Donetsk (RPD), Denís Puixilin, va assegurar ahir que els presoners ucraïnesos de l’acereria Azovstal, considerat­s herois a Ucraïna, seran jutjats en un tribunal especial en aquest territori.

Els defensors de la planta siderúrgic­a, a la ciutat de Mariúpol, van desistir la setmana passada a resistir i es van lliurar.

Puixilin va assenyalar a l’agència Interfax que tots “els presoners d’Azovstal són al territori de l’RPD”. Va indicar que “s’estudia instal·lar un tribunal internacio­nal al territori” de Donetsk per jutjar els militars ucraïnesos d’Azovstal. I va afegir que actualment l’elaboració dels estatuts està “en procés”.

Poc abans, un tribunal ucraïnès condemnava a cadena perpètua el primer soldat rus jutjat per crims de guerra. El sergent Vadim Xiximarin, de 21 anys, s’havia declarat culpable de matar un civil, Oleksandr Xelipov, de 62 anys, el 28 de febrer al poble de Txupakhivk­a després de rebre l’ordre de disparar-li.

Aquest judici té un gran simbolisme a Ucraïna, que acusa Rússia de cometre atrocitats contra la població civil des que el president rus, Vladímir Putin, va enviar les tropes russes al país veí, el 24 de febrer, en el que va anomenar una “operació militar especial”. Kíiv diu que ha identifica­t més de 10.000 possibles crims de guerra. Moscou ho nega i afirma que no ataca la població civil.

Tant o més simbòlic en aquest conflicte és la numantina defensa de Mariúpol, especialme­nt la dels combatents atrinxerat­s a Azovstal. El setge rus va acabar divendres passat amb la rendició dels últims 531 soldats ucraïnesos. Segons el Ministeri de Defensa rus, en total es van rendir 2.439 militars ucraïnesos.

Encara no se sap amb certesa la sort que correran aquests militars ucraïnesos. Bona part d’ells pertanyen al regiment Azov, amb orígens nacionalis­tes però integrats a les forces armades d’Ucraïna. A Rússia els consideren nazis, i la Duma va proposar la setmana passada de prohibir que se’ls inclogui en possibles intercanvi­s de presoners.

Una possibilit­at que es proposa regularmen­t a Rússia és fer servir aquests intercanvi­s per alliberar l’empresari i polític ucraïnès Víktor Medvedtxuk, amb vincles personals amb Putin i que està detingut a Ucraïna acusat de traïció. Ahir Leonid Slutski, un dels negociador­s russos, va dir que podria ser bescanviat pels defensors d’Azovstal.

Però el portaveu de Putin, Dmitri Peskov, ho va rebutjar perquè Medvedtxuk “és un ciutadà ucraïnès, no té res a veure amb Rússia i no és un militar”. Slutski va retirar poc després el que havia dit i va manifestar que està d’acord amb Puixilin que la sort dels homes d’Azovstal la decideixi un tribunal. ●

Els combatents ucraïnesos de l’acereria són presoners a la república prorussa de Donetsk

 ?? CHRISTOPHE­R FURLONG / GETTY ?? El sergent rus Vadim Xiximarin es va declarar culpable la setmana passada de matar un civil ucraïnès
CHRISTOPHE­R FURLONG / GETTY El sergent rus Vadim Xiximarin es va declarar culpable la setmana passada de matar un civil ucraïnès

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain