La Vanguardia (Català-1ª edició)

Europa després de la guerra

- Pol Morillas Director del Cidob

Vivim en un ordre internacio­nal que centrifuga les nostres creences. Abans de la guerra d’Ucraïna crèiem que els conflictes del futur serien híbrids, amb l’ús de la desinforma­ció, els ciberatacs o les migracions com a armes principals. Ucraïna és un conflicte clàssic per la sobirania i integritat territoria­l d’un Estat, i per al qual es fa servir la força militar. O, pitjor, un conflicte que combina el clàssic i l’híbrid per al propòsit bel·licista i revisionis­ta del Kremlin.

També pensàvem que la progressiv­a incorporac­ió de Rússia (o de la Xina) en l’ordre econòmic internacio­nal portaria a una convergènc­ia política més gran. Però la confrontac­ió geopolític­a avui és la que determina les relacions econòmique­s entre les grans potències.

Des que va néixer, la política exterior europea s’ha basat a fomentar dinàmiques centrípete­s en què convergeix­en valors, comerç, seguretat compartida i multilater­alisme. El canvi d’ordre internacio­nal s’ha traduït en una nova perspectiv­a per a la política exterior europea. En cas de ser un poder normatiu i comercial, la UE mira d’erigir-se en un poder estratègic i geopolític.

A curt termini, la resposta europea a la guerra d’Ucraïna ha seguit el camí dels avenços que ja va entreveure el pla de recuperaci­ó postpandèm­ia. Brussel·les envia armament a Ucraïna amb el pressupost de la Unió i estudia comprar gas conjuntame­nt davant les amenaces de tall de subministr­ament. L’OTAN, per la seva banda, acull les capacitats de defensa necessàrie­s per erigir-se com a garant de la seguretat a Europa mentre s’amplia a Finlàndia i Suècia.

A llarg termini, quan el pitjor de la guerra hagi quedat enrere, caldrà tornarse a preguntar pel paper d’Europa. L’OTAN i els EUA necessitar­an la UE com a component polític addicional de les seves capacitats militars i de defensa. Aquesta també haurà de protagonit­zar les tasques de mantenimen­t de la pau i de reconstruc­ció. L’autonomia estratègic­a europea serà cooperativ­a i col·laborativa: l’OTAN proveirà defensa col·lectiva, i la UE, el suport polític als esquemes de seguretat continenta­l. En aquest moment les posicions estratègiq­ues i els interessos dels estats membres tornaran a divergir. Ara ja costa d’acordar un nou paquet de sancions que inclogui l’embargamen­t al petroli rus. També emergeixen les fissures entre França, Alemanya i Itàlia, que prefereixe­n acostar-se a un escenari de negociació, i els que insisteixe­n en un suport incondicio­nal a Ucraïna.

En un futur no gaire llunyà, la UE haurà d’emprendre el camí de la seva reforma per convertir-se en una unió més flexible, amb institucio­ns i decisions més funcionals. Ja es posen sobre la taula fórmules que agilitin la integració europea i les relacions amb els veïns, com ara la Comunitat Política Europea o una Unió d’Unions. Quan es discuteixi­n les reformes pendents, el sud d’Europa s’haurà d’erigir en un bloc constructi­u, proactiu i fiable, cosa que no sempre fan des de Visegrad o la nova lliga hanseàtica. Finalment, quan el pitjor de la guerra hagi quedat enrere, l’autonomia estratègic­a no només serà sobre seguretat i defensa, sinó que s’haurà de sustentar en elements que recobraran importànci­a: el poder digital, verd i comercial. L’autonomia estratègic­a haurà de ser-ho per al conjunt de l’acció exterior europea.

El problema de la UE no és que sigui incapaç d’avançar en moments de crisi, sinó que aquests avenços es construei

L’OTAN i els EUA necessitar­an la UE com a component polític de la defensa

xen a mitges. L’euro o Schengen no han estat mai males iniciative­s. Els seus problemes deriven de tenir una moneda comuna sense una unió bancària ni mecanismes fiscals conjunts i permanents. O d’una llibertat de moviments sense política migratòria i d’asil comú. En l’autonomia estratègic­a, la UE no s’ha de quedar a mitges. Perquè res no tornarà a ser igual després d’Ucraïna.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain