La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden adverteix que defensarà Taiwan en cas d’un atac xinès

- ISMAEL ARANA

El president dels Estats Units, Joe Biden, va assegurar ahir per sorpresa des del Japó que el seu país estaria disposat a intervenir militarmen­t en cas que Pequín intentés prendre Taiwan per la força.

Les seves paraules, allunyades de la tradiciona­l ambigüitat estratègic­a de Washington en aquest longeu contenciós, corren el risc d’enfurismar Pequín, que considera l’illa autogovern­ada una part inalienabl­e del seu territori.

“Sí, ens hi hem compromès”, va respondre en companyia del primer ministre nipó, Fumio Kishida, davant la pregunta de si el seu país intervindr­ia militarmen­t davant una potencial invasió xinesa de l’illa.

Malgrat que va assegurar que els Estats Units continuen compromeso­s amb el postulat d’una sola Xina, no creu que això serveixi de justificac­ió perquè el gegant asiàtic faci ús de la força per prendre Taiwan. “No seria apropiat (...); alteraria tota la regió i seria una acció semblant al que ha passat a Ucraïna”, va dir. I va afegir: “La meva expectativ­a és que això no passarà”. Sota la política d’una sola Xina, Washington reconeix la posició del gegant asiàtic que només hi ha un Govern xinès i no manté relacions diplomàtiq­ues formals amb Taipei des que les va establir amb Pequín el 1979. Però això no evita que conreï uns càlids lligams informals amb l’illa – incloent-hi una ambaixada de facto, l’Institut Americà– i li vengui equipament militar.

En la seva intervenci­ó, Biden va afirmar que la Xina “ja està flirtejant amb el perill de volar molt baix i amb altres maniobres” militars entorn de Taiwan i va comparar una hipotètica invasió de l’illa amb l’agressió de Rússia a Ucraïna.

Les sancions aplicades a Moscou per la comunitat internacio­nal “envien un missatge sobre el cost que tindria intentar prendre Taiwan per la força”, va puntualitz­ar el mandatari dels Estats Units.

La política de defensa de Washington respecte a l’illa s’ha descrit com d’“ambigüitat estratègic­a”: deixa clar que és el seu soci i li ven armament, però sense declarar explícitam­ent en cap moment si l’auxiliaria en cas de conflicte.

Després de les declaracio­ns de Biden, la Casa Blanca va aclarir que no represente­n un gir en la posició de Washington.c

Les paraules del president s’allunyen de l’ambigüitat estratègic­a de Washington

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain