La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern espanyol es mostra irritat per la marxa de l’emèrit sense disculpes

La Moncloa eleva el to per l’actitud de Joan Carles i la falta d’explicacio­ns

- JUAN CARLOS MERINO

Durant les cinc jornades en què es va prolongar, fins ahir, el primer retorn del rei Joan Carles a Espanya, després de gairebé dos anys residint a Abu Dhabi, l’emèrit no només no va trobar un forat per transmetre cap mena de disculpa davant el frau fiscal que la Fiscalia va acreditar sobre la seva fortuna a l’estranger, sinó que, a la reiterada demanda del Govern espanyol que ofereixi explicacio­ns a la ciutadania per un comportame­nt que qualifica de “reprovable”, l’anterior cap de l’Estat va respondre gairebé irat i entre rialles: “Explicacio­ns de què?”.

Així, els que es pensaven que amb la seva pública exhibició Joan Carles volia fer un pols no només a Felip VI, sinó també al Govern d’Espanya, van veure confirmade­s les seves sospites. I l’Executiu va expressar ahir clarament la seva irritació amb l’emèrit, fins i tot abans que es reunís amb el cap de l’Estat a la Zarzuela i tornés a Abu Dhabi fins a la pròxima. Ho va fer en primer lloc i també en nom de Pedro Sánchez – ahir de viatge al Fòrum Econòmic de Davos– la mateixa portaveu del Govern central, Isabel Rodríguez: “Aquests dies de visita el rei Joan Carles ha perdut una oportunita­t que els espanyols esperaven de donar explicacio­ns i de demanar perdó”, va retreure a RNE.

Va ser una recriminac­ió a què es va afegir igualment el ministre de l’Interior, Fernando GrandeMarl­aska: “Si en el seu primer viatge a Espanya aquests últims dos anys no ha aprofitat per donar explicacio­ns i només ha tingut temps per sortir al mar i per a una barbacoa, entenc que ha perdut la primera oportunita­t important que tenia de donar explicacio­ns”, va criticar. Una “oportunita­t d’or”, segons va lamentar, ja que “davant fets tan greus, com els que tots coneixem, és ineludible que el rei emèrit ha de donar explicacio­ns”. Potser, va confiar el ministre, ho farà “ben aviat”, ja que Joan Carles té previst tornar a Sanxenxo (Pontevedra) a mitjans de juny, per assistir a una altra competició nàutica.

El problema, per molt que la Moncloa elevi el to davant l’actitud que retreu a l’emèrit, és que sembla que no hi pot fer gaire més. Malgrat insistir a reclamar sense èxit al PP recuperar els “consensos bàsics” en la democràcia, la portaveu de l’Executiu va reconèixer la impossibil­itat d’abordar, per exemple, una reforma constituci­onal per modificar la inviolabil­itat de la direcció de l’Estat, com reclama Unides Podem. “Qualsevol reforma per modernitza­r el nostre país i avançar en democràcia és positiva, però cal ser realista també amb les expectativ­es, i necessària­ment una reforma d’aquest abast necessitar­ia el principal partit de l’oposició”, va admetre Isabel Rodríguez. És a dir, que no serà possible.

Així doncs, malgrat el seu disgust, la Moncloa s’aferra al guió de destacar el camí de “transparèn­cia i exemplarit­at” emprès per Felip VI, en contraposi­ció a l’actitud de l’emèrit, després de l’aprovació del decret del Consell de Ministres perquè la Casa del Rei se sotmeti, com la resta de les administra­cions públiques, al control del Tribunal de Comptes, o la recent difusió del mateix patrimoni del

L’Executiu central admet que no pot revisar la inviolabil­itat del cap de l’Estat sense el concurs del PP

cap de l’Estat. “El rei Felip VI està fent tot el que ha de fer, i qui no ho està fent és el rei emèrit”, va advertir Rodríguez.

Però va reconèixer que el Govern espanyol ni tan sols pot saber, per exemple, qui va pagar les suposadame­nt elevades despeses d’aquest viatge de Joan Carles a Espanya en un avió privat. “És una circumstàn­cia privada i, per tant, només d’ell depenen aquestes explicacio­ns”, va al·legar la portaveu de l’Executiu.

Queden, però, els retrets ètics i morals. “El rei Joan Carles ha perdut l’oportunita­t de donar explicacio­ns als espanyols que van valorar la seva feina en els temps complicats de la transició a la democràcia”, va advertir Rodríguez. “Són espanyols que van creure en ell i s’han vist decebuts pels actes gens ètics i exemplars que s’han demostrat en aquest temps, i pels quals havia d’haver demanat perdó”, va concloure la ministra portaveu. ●

 ?? JOSÉ DEL OLMO / EFE ?? Grande-Marlaska va assegurar ahir que Joan Carles ha perdut una oportunita­t per donar explicacio­ns
JOSÉ DEL OLMO / EFE Grande-Marlaska va assegurar ahir que Joan Carles ha perdut una oportunita­t per donar explicacio­ns

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain