La Vanguardia (Català-1ª edició)

Caces espanyols posen a ratlla avions russos

Margarita Robles visita els 130 militars que vetllen a Lituània per la seguretat aèria

- JOAQUÍN VERA

L’alerta Alpha Scramble!, que avisa que una aeronau no identifica­da s’ha endinsat en l’espai aeri sota responsabi­litat de l’OTAN, pot saltar a qualsevol hora del dia i qualsevol dia de la setmana a la base de Siauliai (Lituània), on un contingent espanyol fa tasques de policia aèria per a l’Aliança Atlàntica.

De fet, en una de les ocasions en què han saltat les alarmes els últims quaranta dies, el tinent coronel que està al capdavant de la missió ja era al llit, després de la mitjanit. Des d’aquell precís instant, els militars disposen d’un màxim de 15 minuts perquè s’enlairin dos caces a la recerca de l’avió sospitós per identifica­r-lo. Fins ara, tots els caçats han estat russos.

L’1 d’abril el destacamen­t espanyol Vilkas –que en lituà vol dir llop– va arribar a la base de Siauliai per vetllar per la seguretat del cel als països bàltics. Fins allà es va desplaçar ahir la ministra de Defensa, Margarita Robles, que va assegurar que aquesta missió de les forces armades serveix per demostrar que Espanya és un aliat “seriós, fiable, responsabl­e i compromès” de l’OTAN.

A primera hora del matí, abans que la delegació del Ministeri de Defensa aterrés en territori lituà, a la base es va poder sentir l’Alpha Scramble! després que el centre de control aeri de Karmelava detectés un vol intrús endinsant-se a l’interior de les fronteres de Lituània. En menys de deu minuts, dos dels vuit avions F-18 que Espanya aporta a la missió es van enlairar per provar d’identifica­r l’aeronau. Com en totes les ocasions anteriors –i amb aquesta ja són dotze alertes en poc mes de mes i mig– es tractava d’una aeronau de Rússia. A uns 200 quilòmetre­s de la base hi ha Kaliningra­d.

Fonts militars afirmen que aquestes aeronaus de la Federació de Rússia fan –en algunes ocasions– aquest tipus de maniobres d’intrusió per posar a prova la capacitat de defensa de l’OTAN. Mesurar múscul, comprovar capacitat de resposta. Segons va explicar el tinent coronel David Soto, que està al capdavant dels 125 homes i 15 dones que integren el destacamen­t, alguns dels avions intercepta­ts violant l’espai aeri de Lituània són vols de la intel·ligència russa. També han estat identifica­ts avions de transport sense plans de vol.

Unes provocacio­ns que van en augment i que tenen lloc en moments de màxima tensió amb Moscou després de la invasió russa d’Ucraïna. Per aquest motiu, les aproximaci­ons que fan els caces espanyols a avions russos es mesuren al mil·límetre per no fer que salti cap espurna. La resposta dels pilots als comandamen­ts de les aeronaus russa “no és agressiva”, tal com va qualificar Soto. Segons el tinent coronel al comandamen­t, la majoria de pilots –una vegada intercepta­ts– solen facilitar la identifica­ció, però n’hi ha d’altres que acceleren, desacceler­en o fan maniobres de distracció quan s’adonen que una aeronau de l’OTAN els està seguint molt de prop.

Els vuit caces F-18 no només s’han enlairat en aquest temps en resposta a aquestes dotze alertes, sinó que han fet més de 200 sortides. La majoria correspone­n a tasques d’entrenamen­t i a tasques de dissuasió a les fronteres per evitar, precisamen­t, que les incursions russes ni tan sols es produeixin. Les mateixes fonts militars admeten que el ritme de treball a Siauliai és molt més frenètic que en missions anteriors, com la desplegada a Bulgària fa uns quants mesos.

“Són uns moments difícils els que estem vivint ara”, va recordar davant els militars la titular de Defensa, que va viatjar acompanyad­a pel cap de l’Estat Major de la Defensa, Teodoro López Calderón. “Tant de bo aquesta guerra s’acabi aviat i deixi de morir la gent”, va desitjar Robles en les seves paraules d’ànims. El destacamen­t Vilkas s’estarà a Lituània fins al 31 d’agost, però ja es preveu l’ampliació de missions que continuïn dotant d’una defensa aèria adequada els veïns de Vladímir Putin. ●

S’han intercepta­t aeronaus de la intel·ligència russa i avions de transport sense plans de vol

 ?? JAVIER LIZÓN / EFE ?? Margarita Robles ahir a la base lituana de Siauliai
JAVIER LIZÓN / EFE Margarita Robles ahir a la base lituana de Siauliai
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain