La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els partits ultimen el pacte per salvaguard­ar el consens lingüístic

La proposta inclouria el castellà com a llengua d’aprenentat­ge, com exigeix el PSC

- LUIS . GARCÍA ÀLEX TORT

L’acord està a punt: si no s’esguerren les coses a última hora, només faltaria anunciar-ho públicamen­t. ERC, Junts i En Comú Podem coincideix­en en el diagnòstic després de les intenses negociacio­ns que s’han dut a terme juntament amb el PSC els últims dies per mirar de reflotar el consens lingüístic que es va assolir al març, del qual es va desdir Junts. Amb això es pretén respondre a la sentències dels tribunals que fixen un 25% de castellà en l’ensenyamen­t i situen el català com a llengua vehicular, mentre inclouria el castellà com a llengua d’aprenentat­ge, crucial per no perdre pel camí els socialiste­s.

Diverses fonts asseguren que “és qüestió d’hores” i que només “falta la lletra petita”, però ahir hi va haver espai perquè Junts i PSC, sense els quals és impossible un acord realment transversa­l, reivindiqu­essin les seves posicions, d’inici allunyades.

Més enllà d’un xoc formal entre els dos partits, l’optimisme traspuava ahir a les seus d’ERC, Junts i comuns, poques hores abans que el president Pere Aragonès surti avui en roda de premsa després de la reunió del Consell Executiu amb el vicepresid­ent Jordi Puigneró per fer balanç de l’any de mandat. Potser per això els socialiste­s es van mostrar públicamen­t molt mesurats, fins al punt de frenar la satisfacci­ó imperant.

La recepta final que permetria reflotar el consens lingüístic es basa en una doble via. D’una banda, l’aprovació al Parlament d’una nova llei amb què blindar el català a les aules i en què s’ha estat debatent les últimes hores que també hi figurés el castellà específica­ment com a llengua d’aprenentat­ge; d’altra banda, el decret del Govern en què es rebutgen específica­ment els percentatg­es lingüístic­s i es preveu donar cobertura als directors i docents dels centres educatius davant les “ingerèncie­s judicials”.

La inclusió de la referència explícita al castellà en la norma de nou encuny permetria conservar el PSC, tot i que ahir encara s’imposava una inflexible confrontac­ió amb els postconver­gents, en espera de lligar l’acord.

El portaveu de Junts, Josep Rius, va assegurar en roda de premsa que el text “manté el català com a llengua vehicular de l’ensenyamen­t i no aporta més presència del castellà de la que ja està prevista a l’ordenament jurídic vigent”. A més, va destacar que la doble proposta recull que sigui Educació qui es responsabi­litzi dels projectes lingüístic­s.

Tot i això, els socialiste­s es van fer valer recordant que hi havia un acord “suficient” al març, tant en la forma com en el contingut, “per arribar a una situació de consens i convivènci­a lingüístic­a”. La vicesecret­ària del PSC, Lluïsa Moret, no va descartar l’acord final però va remarcar la necessitat de “complir les sentències judicials i no esquivar-les”.

La resposta legislativ­a s’hauria de validar al Parlament aquesta mateixa setmana, abans que es compleixi el termini que va donar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per complir amb la seva ordre sobre el 25%. El ple de la Cambra catalana comença dimecres, de manera que el marge és curt. ●

Els socialiste­s exhibeixen una posició de força davant l’optimisme d’ERC, comuns i Junts

 ?? MERCÈ  I L/E A  XU ?? La diputada socialista Esther Niubó i la portaveu del grup, Alicia Romero, al Parlament
MERCÈ I L/E A XU La diputada socialista Esther Niubó i la portaveu del grup, Alicia Romero, al Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain