La Vanguardia (Català-1ª edició)

Promeses incomplert­es

-

El 2013 es va anunciar amb gran triomfalis­me la modernitza­ció tecnològic­a del sistema de pagament del transport públic de Barcelona i de l’entorn metropolit­à. El projecte consistia a poder pagar els viatges de metro, bus, tren i tramvia amb una targeta intel·ligent, amb un xip electrònic incorporat, en funció dels quilòmetre­s efectuats, cosa que suposaria unes tarifes més baixes, més ajustades i amb la possibilit­at de descomptes als qui més la utilitzess­in.

Nou anys després aquesta modernitza­ció tecnològic­a tan important amb prou feines s’ha traduït en el canvi de les targetes de mobilitat de cartró per altres de plàstic, i no en tots els casos. Els viatgers continuen pagant pel sistema vell i per avançat, per les zones en què preveuen viatjar i no pels quilòmetre­s realitzats, i això és més car i injust. Ara s’anuncien noves millores, però encara no arriben a cobrir les expectativ­es que es van crear. Problemes tècnics, polítics i canvis de criteri de les autoritats són els causants del retard de la modernitza­ció tecnològic­a del sistema de pagament del transport públic. Res de nou, malauradam­ent, en la gestió dels projectes públics a Catalunya.

L’altre exemple paradigmàt­ic d’aquesta mala gestió pública és l’estació de la Sagrera, que ha de ser el gran nus de comunicaci­ons no només de Barcelona, sinó de Catalunya, en què s’ha de facilitar una interconne­xió ràpida i còmoda dels diferents mitjans de transport, entre l’AVE, el bus, el metro o el tramvia. En aquesta obra pública el retard ja és tan gran com el de la modernitza­ció del servei de Rodalies i del metro.

Va ser als anys noranta del segle passat quan es va dissenyar el projecte de l’estació de la Sagrera. Ahir es va confirmar la bona notícia, dins de l’enorme retard acumulat, que ja s’ha executat el 60% del projecte. S’ha superat, doncs, la línia de l’equador. Però, malgrat tot, encara no hi ha cap data per a l’acabament. La ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha afirmat que serà al més aviat possible, però no gosa donar dates. Tots els seus antecessor­s van prometre uns terminis que no s’han complert mai. Però ara, almenys, les obres avancen a bon ritme i això és esperançad­or.

El transport públic a Barcelona i Catalunya acumula grans retards en la modernitza­ció, a diferència del que passa, per exemple, a Madrid i altres grans ciutats europees, com és el cas de Londres. Això és reflex d’una ineficàcia tradiciona­l en la gestió pública que pateixen els ciutadans i les empreses en forma de menys benestar, estalvi i competitiv­itat. ●

La modernitza­ció de les targetes de mobilitat i la Sagrera avancen encara molt lentament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain