La Vanguardia (Català-1ª edició)

Amb Suècia i Finlàndia

- Miquel Roca Junyent

Alguns analistes i, fins i tot, alguns polítics assenyalen que la decisió de Suècia i Finlàndia de presentar la seva sol·licitud d’admissió a l’OTAN és contrària als seus interessos. Diuen que per aquesta via la seva seguretat perilla i que, al contrari, vivien més tranquils amb el seu status de neutralita­t. Quin atreviment! Uns savis situats a molts i molts quilòmetre­s de distància pretenen veure-hi més clar que els ciutadans suecs i finlandeso­s que viuen a la frontera de la Rússia de Putin i que tenen por que la seva neutralita­t acabi amb invasió.

Alguns són tan antiatlant­istes que fins i tot estan disposats a presentar Putin com una víctima de les pretension­s de l’OTAN. I quan parlen de neutralita­t el que estan dient i pensant és que Putin no fa res més que defensar-se de les ambicions d’Occident. En el fons els costa molt acceptar que la referència de l’anticapita­lisme ja no és, ni pot ser, ni Putin ni Rússia. Que avui Putin només és referència d’un règim totalitari i repressor. Res més. És legítim i fins i tot justificab­le posar en qüestió el sistema capitalist­a; i ho és també atacar les mancances i les desigualta­ts que el sistema genera en molts punts del món i de la nostra més directa i propera societat. Però la lluita per la llibertat, per la igualtat i la justícia ja no pot tenir com a referència ni Putin ni Rússia. És més, avui el món revolucion­ari ha de denunciar com a referència totalitàri­a, repressiva i invasora el que Putin representa. Si no ho fan, perden tota credibilit­at.

La immensa majoria dels ciutadans suecs i finlandeso­s són els constructo­rs d’un dels sistemes més socialment avançats del món. I per preservar el seu progrés volen –necessiten– la pau que Putin amenaça. Qui es veu legitimat per criticar aquesta decisió? En tot cas, si es fa, no poden ignorar que el que estan fent és donar suport a Putin i les seves amenaces. I si no que mirin la història; que llegeixin com es van acabar els desitjos de llibertat i de progrés de moltes societats al nostre entorn. I molt sovint es trobaran que el refugi dels que ho van fer possible va ser el de la neutralita­t. Preservar la pau acceptant i tolerant i pactant amb el totalitari­sme sempre acaba malament.

Per tant, solidarita­t amb Suècia i Finlàndia; respectar i comprendre la seva decisió. I solidarita­t amb Ucraïna. Tots els seus ciutadans saben que no hi ha neutralita­t sense llibertat. I es defensen dels que –volgudamen­t– confonen neutralita­t amb neutralitz­ar. Putin no vol aquests països neutrals, els vol neutralitz­ar. Vol segrestar la seva sobirania; aquesta sobirania que tant els ha costat de guanyar i preservar durant tants i tants anys. No volen la neutralita­t de l’ocupació; volen decidir sobre el seu futur sense sentir-se neutralitz­ats.

Cap progressis­ta hauria de dubtar sobre aquesta qüestió. I Suècia i Finlàndia han ajudat molt a clarificar-ho amb la seva decisió. Dos països compromeso­s amb la pau, amb el progrés, amb la transparèn­cia democràtic­a volen assegurar la llibertat del seu poble. Ara, algú vol discutir-los aquest dret? Fins i tot Putin s’ha vist obligat a abaixar el to de les seves amenaces. Seria bo saber de veritat què defensen els que s’oposen a la voluntat de suecs i finlandeso­s. En nom de què, de qui, per què? Deu ser per fer costat a Turquia?

Per la pau, que la voluntat de Suècia i Finlàndia sigui atesa ben ràpidament. ●

Dos països compromeso­s amb la pau volen assegurar la llibertat del seu poble

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain