La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ayuso i el vi

- Begoña Gómez Urzaiz

Una vegada em van explicar la història d’un anglès que va anar a viure a Barcelona als anys vuitanta. Es va aficionar a fer el menú en un bar a prop de casa seva i hi anava gairebé tots els dies. Al principi, el va sorprendre que el preu, modest, inclogués una ampolla de vi que li portaven a la taula i de la qual es podia servir el que volgués. Que sempre acabava sent massa.

Arribats a un punt, i després de comprovar que passar-se tots els vespres una mica borratxo no era el més pràctic per a la seva vida laboral, l’anglès va voler posar fre al seu consum d’alcohol diürn. Cada dia anava al bar i de camí es deia a si mateix: avui demano aigua, avui demano aigua, avui demano aigua.

Llavors s’asseia a la seva taula de sempre, veia com s’acostava el cambrer i el veia obrir la boca i formar les paraules per a les quals s’havia preparat tant: i de beure? Des de dins del seu ésser li sortia: vi. No estava culturalme­nt programat per rebutjar alcohol a preu d’aigua. I hi ha coses contra les quals un no pot lluitar.

Penso sovint en l’anglès perquè també em costa bastant exercir l’autocontro­l amb segons quines coses. Cada vegada que Isabel Díaz Ayuso diu una barbaritat, em dic a mi mateixa: no hi entraré, no hi entraré, no hi entraré. No faré ni un trist tuit, no clicaré cap dels 200 articles que es faran ressò –com no fer-ho– de les seves frases. Que la flamant presidenta del PP madrileny posa un monument a la cultura de la violació i culpa les víctimes de vexacions sexuals d’haver-s’ho buscat, per haver pres decisions irresponsa­bles? Tant és, no cauré en la trampa de l’agitprop castís. Que rebaixa la conversa política al nivell més baix inventant-se un perill de regressió bolivarian­a? Em mantindré lligada al pal, amb cera a les orelles, ignorant els cants de Miguel Ángel Rodríguez. Que contemplo com l’alumna tardana i més desimbolta de Steve Bannon va introduint culleradet­a a culleradet­a la Teoria del Gran Reemplaçam­ent en els seus discursos, dient que han de néixer nens madrilenys perquè l’avortament és lleig i “Occident s’està oblidant de ser el que era”? Llavors, com l’anglès, li dedico a Ayuso una altra columna. Si jo només volia beure aigua. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain