La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mal servei, clients dolents

- Joaquín Luna

L’altra nit, en una discoteca berlusconi­ana del carrer Tuset, abans Tuset Street, de Barcelona, vaig voler demanar dues copes (estava acompanyat, aclareixo, que després els haters m’anomenen borratxo, tronat i titavella).

Els cambrers, guapots i de negre rigorós, anaven i venien d’un costat a l’altre de la barra. Quan vaig fer un gest tímid per cridar l’atenció i demanar la beguda, van demanar calma amb un gest futbolísti­c. Tot seguit, es van posar a ballar amb una gràcia i coreografi­a admirables. I pensar que jo volia importunar-los demanant copes!

Aquest cas i d’altres similars podrien portar-nos a la conclusió que el servei a Espanya ha empitjorat després de la pandèmia i per servei entenc no Gracita Morales en els papers de serventa amb còfia, sinó

El servei ha empitjorat després de la covid i el mal servei alimenta els mals clients

qualsevol persona que serveix, atén o despatxa i sembla pagar amb el client les seves frustracio­ns, greuges i el preu de l’habitatge a Matadepera.

Gràcies a aquest sistema, tots paguem amb tots les insatisfac­cions, una cadena a la qual contribuei­xen els clients mal educats i així estem, entre l’ou i la gallina.

La meva companyia es va enutjar amb el ball i l’espera, i gairebé incorre en allò que el ioga i un mateix desaconsel­len tant: amargarse una copa, un sopar o una compra capritxosa per culpa d’una atenció manifestam­ent millorable.

Ja entenc que a la Moncloa no estan per impulsar pactes entre treballado­rs i clients sobre la qualitat del servei a Espanya, per bé que no seria sobrer prevenir que la gent vagi pel món dient que tractem d’aquella manera els que paguen, tot i que hi ha qui pensa que el seu sou cau del cel i no de les butxaques del client...

El mal servei alimenta els mals clients i a la inversa, perquè els impacients, els grollers i els perepunyet­es s’encoratgen amb la coartada. L’assumpte no és greu i té pal·liatius: elegir menys per les xarxes, les aplicacion­s i l’últim de l’últim, i premiar el tracte humà i els establimen­ts on saluden, et fan sentir còmode i serveixen el que demanes. La sopa d’all, vaja, però alguna cosa em diu que aquest estiu del 2022 serà el del gaspatxo avinagrat en això d’avenir-nos molt, empleats i clients. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain